Jeszcze jedna propozycja z raclette. Ilość możliwości jest właściwie nieograniczona. I to mi się bardzo podoba.

W tym przypadku głównym składnikiem jest mięso, a warzywa to tylko dodatek. Polędwiczki mają delikatnie pomarańczowy posmak. Polewałam je masą wykonaną jak baza do tarty, bo na połączenie mięsa z serem nie bardzo miałam ochotę.

Proponujemy wino: do tego dania proponujemy Pinot Grigio lub Gewurztraminer’a. Strzalem w przysłowiową „10”, może okazać się Chianti. Ważne jednak, aby było wyraziste, ale nie taniczne.

Mimo, że w teście wyszło mi, że oba te urządzenia do mnie pasują (choć raclette bardziej), to zdecydowanie skłaniam się ku posiłkom raclette. Właśnie z powodu niesamowitej różnorodności przygotowywanych posiłków.

Zachęcam do przejrzenia wszystkich przepisów na raclette i fondue.

Raclette z polędwiczkami w pomarańczowej marynacie

Raclette z polędwiczkami w pomarańczowej marynacie

  • polędwiczki wieprzowa
  • ziemniaki
  • brokuł
  • rukola
  • sałata lodowa
  • pomidory
  • cebula zwykła i czerwona
  • szczypior
  • natka pietruszki

Marynata do mięsa:

  • 5 łyżek oliwy
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy

Baza:

  • szklanka śmietany 30%
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Mięso umyj, osusz i pokrój na cienkie plastry. Lekko rozbij je tłuczkiem, najlepiej wkładając po jednym plastrze do woreczka foliowego. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty. W dużej misce lub w worku strunowym wymieszaj mięso z marynatą i wstaw na pół godziny do lodówki. Wyszorowane ziemniaki ugotuj w mundurkach. Brokuł podziel na różyczki i gotuj przez jedną minutę. Rukole i sałatę umyj i wysusz. Pomidory pokrój w kostkę, cebule w plasterki, szczypior posiekaj, z natki oderwij liście. Składniki bazy zmiksuj i przelej do dzbanuszka. Wszystkie przygotowane składniki ułóż obok naczynia do raclette.

Włącz urządzenie i ustaw maksymalne grzanie. Na płycie do grillowania układaj mięso. Warzywa podpiecz na płycie kamiennej. Uczestnicy przyjęcia mogą nakładać na patelenki grillowane mięso i warzywa i polewać je bazą z dzbanka. Tak przygotowany zestaw trzeba podpiec, a następnie przełożyć na talerz i dołożyć ziemniaki, sałatę i pomidory.

Raclette z polędwiczkami w pomarańczowej marynacie

Artykuł komercyjny
Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,