Na ten przepis natknęłam się u Ani, kiedy szukałam czegoś bardzo prostego, bo po Sylwestrze nie miałam siły nawet na średnio skomplikowane potrawy. U mnie pulpety muszą być w sosie pomidorowym i najlepiej ze spaghetti. Tym bardziej, że na Facebooku pisaliście, że właśnie ten rodzaj makaronu akurat tego dnia przygotowujecie 🙂
Pulpety z mozzarellą w środku to bardzo ciekawy pomysł. Zaskakująca niespodzianka, a połączenie smaków sprawdzone i pyszne. Przyznaję, że potrzebowałam chwili czasu, aby uformować kuleczki z niespodzianką w środku, ale to mi zupełnie nie przeszkadzało – siadłam, formowałam, rozmyślałam… I poszło całkiem sprawnie.

Polecamy winoPolecamy wino: Do makaronu z pulpecikami w sosie pomidorowym dobrym uzupełnieniem będzie Chianti lub Rioja.

Może zainteresuje Was również przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym lub pulpeciki drobiowe z warzywami na parze.

Pulpeciki z mozzarellą, w sosie pomidorowym

Pulpeciki z mozzarellą, w sosie pomidorowym

Pulpeciki:

  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub drobiowe)
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ząbek czosnku
  • odrobina tymianku
  • pół łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • 200 g mozzarelli

Sos:

  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • ew. łyżeczka cukru
  • 50 ml mleka

Pulpeciki. Mozzarellę pokrój w kostkę o boku 5-7 mm. Czosnek przeciśnij przez praskę i wszystkie składniki na pulpeciki (oprócz mozzarelli) wymieszaj. Nabieraj łyżeczkę farszu mięsnego, rozpłaszczaj lekko, wkładaj w środek mozzarellę i zlepiaj pulpeciki, turlając je na koniec w dłoniach. Jeśli mięso klei się do rąk, to możesz dłonie umyć i pozostawić wilgotne – wtedy mięso będzie odchodziło od ręki.

Sos. Do sporego garnka wlej oliwę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i oregano. Duś przez kilka minut, na małym ogniu, pod przykryciem. Dodaj przecier, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, dodaj mleko i wkładaj pulpeciki po jednym. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Podawaj ze spaghetti ugotowanym al dente.

Pulpeciki z mozzarellą, w sosie pomidorowym

Tagi: , , , , , , , , , , ,