Przedstawiam Wam kolejny przepis wykonany przy współpracy z marką Philips, w ramach kampanii Codziennie Odmiennie. Tym razem zapraszam na kurczaka w słodkiej, ale nie za bardzo, marynacie. Coś w sam raz dla dzieci 🙂 Obowiązkowo z frytkami, które można upiec jednocześnie z kurczakiem, używając specjalnej przegródki do Airfryer’a. Przygotowania nie trwały zbyt długo, a wszystko upiekło się bez mojego pilnowania. Proponuję do tego dania podać ogórki kiszone lub mizerię.
Przypominam też o konkursie z marką Philips, w którym można wygrać świetny grill elektryczny.
Podudzia kurczaka w karmelu, z frytkami
- 3 podudzia kurczaka
Marynata:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu teriyaki lub sojowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- ząbek czosnku
Frytki:
- 5 średnich ziemniaków
- pół łyżki oliwy
Kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty. Obtocz w niej kurczaka i odłóż na pół godziny do lodówki.
Ziemniaki obierz, pokrój w słupki o średnicy około 5 mm i włóż do zimnej wody na pół godziny. Następnie odcedź i wysusz dokładnie czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
Do Airfryera włóż przegródkę. W jednej połowie pojemnika ułóż kurczaka, w drugiej frytki. Ustaw na 180°C i 20 minut (jeśli urządzenie nie jest rozgrzane, to na 25 minut).
o ludzie…aby nie z rana takie widoki! Teraz cały dzień będę łazić z wywieszonym jęzorem 😀
No to już wiem co zrobisz na weekendowy obiad 😉
Ale zbieg okoliczności:) moja ostatnia marynata do kurczaka różniła się tylko tym, że zamiast cukru użyłam miodu. Jest pyszna:)
Ania, to na pewno efekt codziennego widywania się 😉 A dziś masz na obiad kalafiora z jajkiem sadzonym? 😀
A marynata jest świetna!