Wykonanie pizzy zajmuje trochę czasu, ale praca nad nią jest bardzo przyjemna 🙂 Smaków do wyboru jest mnóstwo, ja mam kilka swoich ulubionych.

Podobne przepisy: Pizza hawajska, Pizza-roladki z pieczarkami lub szynką, Pizza-roladki serowe, Pizza-roladki z warzywami pieczonymi.

Pizza z warzywami

Pizza z szynkąPizza z pieczarkami

Pizza

Ciasto

  • 15-20 g drożdży świeżych (lub paczka 7 g drożdży instant)
  • 400 g mąki
  • 200 ml wody mineralnej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru, najlepiej cukru pudru

Nadzienie – składniki podstawowe

  • pomidory podłużne lub przecier pomidorowy lub koncentrat
  • czosnek
  • sól, cukier
  • mozzarella
  • starty żółty ser
  • oregano

Nadzienie – składniki do wyboru

  • szynka, najlepiej surowa
  • pieczarki – surowe lub farsz z pieczarek
  • oliwki zielone lub czarne
  • tuńczyk
  • kukurydza
  • cebula

Ciasto trzeba zrobić trochę wcześniej, żeby mogło potem urosnąć. Sposób wykonania ciasta znajdziesz w przepisie na roladki z pizzy.

Spód pizzy połóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem lub posmarowanej oliwą lub posypanej mąką. Najpierw posmaruj oliwą. Potem dodaj akcent pomidorowy – masz kilka możliwości:

  1. rozłóż grube plastry sparzonych i obranych pomidorów i posyp je solą i cukrem lub
  2. rozsmaruj sos pomidorowy. Jeżeli sos pomidorowy robisz z:
    • koncentratu – dodaj trochę wody
    • przecieru – możesz go trochę odparować na ogniu, cały czas mieszając.

Do przecieru/koncentratu dodaj sól, cukier i czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko wymieszaj.
Na pomidorach lub sosie pomidorowym rozłóż mozzarellę pokrojoną w cienkie plastry. Niezbyt gęsto, bo ser rozpłynie się na boki. Teraz możesz położyć swój zestaw składników dodatkowych. Moje ulubione zestawy to:

  1. szynka
  2. farsz z pieczarek
  3. tuńczyk i kukurydza
  4. zero dodatkowych składników, tylko podstawowe – ten smak bardzo lubią dzieci
  5. czarne oliwki i cebula

Wierzch pizzy posyp startym żółtym serem i oregano. Jeśli masz taką możliwość ustaw w piekarniku grzanie dolne i górne. Wstaw pizzę do piekarnika dopiero gdy osiągnie temperaturę 230°C. Piecz 10 minut w temperaturze 230°C, a potem około 4 minuty w 200°C. Pieczenie zakończ, kiedy brzegi ciasta ładnie się zrumienią.

Tagi: , , , , , , , , , , , ,