Pieczony kurczak kojarzy mi się z niedzielnym obiadem w domu rodzinnym. Nie zawsze był faszerowany, ale zazwyczaj były do niego ziemniaki pure i sałata albo marchewka z groszkiem. W moim domu najczęściej w weekend jest wielka blacha pieczonych warzyw, które kupuję w soboty w dużych ilościach. Właśnie takie towarzystwo miał nasz kurczak.

Jakoś do tej pory obawiałam się podrobów. Spróbowałam i zmieniłam zdanie. Nie zrobiłam z farszu papki, bo taka postać nie wydaje mi się apetyczna. U mnie wystąpiły kawałki podrobów, z aromatycznymi dodatkami: czosnkiem, natką pietruszki, dużą ilością pieprzu i śliwkami kalifornijskimi. Warto wypróbować!

Polecamy winoPolecamy wino: Do kurczaka polecamy wina takich szczepów jak Rioja, Malbec czy Chardonnay. My piliśmy mołdawskiego Rieslinga. To nieskomplikowane wino okazało się dobrym połączeniem z wyrazistym farszem i delikatnością kurczaka.

Kurczak pieczony faszerowany

Kurczak pieczony faszerowany podrobami

  • sprawiony kurczak, z podrobami
  • sól, pieprz
  • 50 ml oliwy
  • ząbek czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • około 10 śliwek kalifornijskich

Kurczaka umyj, wyjmij podroby (wątróbka, żołądek, serce). Kurczaka dokładnie oprósz solą. Podroby pokrój w drobną kostkę i przełóż do niewielkiej miski. Dodaj obrany i posiekany czosnek, posiekaną natkę, sól, pieprz, całe śliwki i wszystko wymieszaj. Przygotowany farsz włóż do kurczaka. Nóżki kurczaka zwiąż. Na wierzchu możesz ułożyć plastry słoniny lub boczku. Moje plastry były bardzo cienkie i w czasie pieczenia pozwijały się.

Do naczynia żaroodpornego lub na blachę wlej oliwę, ułóż kurczaka. Piecz w 180°C przez około 2 godziny. Od czasu do czasu polewaj wytworzonym sosem.

Kurczak pieczony faszerowany 1Kurczak pieczony faszerowany 2Kurczak pieczony faszerowany 3

Kurczak pieczony faszerowany

 

Tagi: , , , , ,