Pieczony kurczak kojarzy mi się z niedzielnym obiadem w domu rodzinnym. Nie zawsze był faszerowany, ale zazwyczaj były do niego ziemniaki pure i sałata albo marchewka z groszkiem. W moim domu najczęściej w weekend jest wielka blacha pieczonych warzyw, które kupuję w soboty w dużych ilościach. Właśnie takie towarzystwo miał nasz kurczak.
Jakoś do tej pory obawiałam się podrobów. Spróbowałam i zmieniłam zdanie. Nie zrobiłam z farszu papki, bo taka postać nie wydaje mi się apetyczna. U mnie wystąpiły kawałki podrobów, z aromatycznymi dodatkami: czosnkiem, natką pietruszki, dużą ilością pieprzu i śliwkami kalifornijskimi. Warto wypróbować!
Polecamy wino: Do kurczaka polecamy wina takich szczepów jak Rioja, Malbec czy Chardonnay. My piliśmy mołdawskiego Rieslinga. To nieskomplikowane wino okazało się dobrym połączeniem z wyrazistym farszem i delikatnością kurczaka.
Kurczak pieczony faszerowany podrobami
- sprawiony kurczak, z podrobami
- sól, pieprz
- 50 ml oliwy
- ząbek czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- około 10 śliwek kalifornijskich
Kurczaka umyj, wyjmij podroby (wątróbka, żołądek, serce). Kurczaka dokładnie oprósz solą. Podroby pokrój w drobną kostkę i przełóż do niewielkiej miski. Dodaj obrany i posiekany czosnek, posiekaną natkę, sól, pieprz, całe śliwki i wszystko wymieszaj. Przygotowany farsz włóż do kurczaka. Nóżki kurczaka zwiąż. Na wierzchu możesz ułożyć plastry słoniny lub boczku. Moje plastry były bardzo cienkie i w czasie pieczenia pozwijały się.
Do naczynia żaroodpornego lub na blachę wlej oliwę, ułóż kurczaka. Piecz w 180°C przez około 2 godziny. Od czasu do czasu polewaj wytworzonym sosem.
Tagi: czosnek, kurczak, natka pietruszki, oliwa, śliwki kalifornijskie, wino do potrawy
Uwielbiam faszerowanego kurczaka! Jemy go dosyc czesto u nas w domu tylko moj maz wyciaga ze srodka wszytkie kosci i dopiero wtedy go faszerujemy 🙂 Pieczone warzywa tez uwielbiam!:)
Pozdrawiam
Anetta, daj mi jeszcze trochę czasu, a i ja nauczę się wyjmować kości z surowego kurczaka 😀 Na razie wybieram najłatwiejszą i najmniej czasochłonną metodę.
Farsz zdecydowanie w moim guście:) Póki co faszerowałam w ten sposób kaczkę (polecam farsz: wątróbka, rodzynki, natka pietruszki)
Aciri, wiedziałam, że farsz Ci się spodoba 😀
Twój farsz do kaczki też do mnie przemawia. Chętnie wypróbuję.
[…] piliśmy je przy okazji pieczonego kurczaka faszerowanego podrobami, czosnkiem, natką pietruszki i śliwką kalifornijską. Połączenie […]
Dziękuję za pomysł na weekendowy obiad:)
Wymień proszę jakie warzywa idą na blachę, wszystkie w tym samym czasie zaczynaja pieczenie?
Ana, za każdym razem wrzucam inny zestaw warzyw – wybieram to, co jest akurat dostępne na targu.
Najczęściej na oddzielnej blasze piekę ziemniaki i buraki, bo one potrzebują więcej czasu.
Myślę, że punktem wyjścia może być ten przepis:
http://2smaki.pl/index.php/dania_glowne/dania_warzywne/warzywa-pieczone/