Długo myślałam jak nazwać tą potrawę, aż znalazłam w internecie taką nazwę, która mi pasuje 🙂 Jest to kanapka z kotlecikami drobiowymi i warzywami. U mnie bez majonezu i keczupu, za to z oliwą. Na taką właśnie miałam chęć.

Kotlet burger z indyka

Kotlet burger z indyka

Na kotlety:

  • mięso mielone z indyka
  • pół małej cebuli
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Pozostałe składniki:

  • bułki (u mnie kajzerki)
  • sałata dębowa lub zwykła
  • pomidor
  • ogórki kiszone
  • papryka, najlepiej w różnych kolorach
  • oliwa

Kotleciki. Cebulę obierz, posiekaj i przełóż na patelnię z łyżką oliwy. Dodaj czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę. Posól odrobinę i smaż na niewielkim ogniu przez około 10 minut, aż cebula zeszkli się, a następnie leciutko zezłoci.
W dużej misce wymieszaj mięso, cebulę z czosnkiem, jajko i przyprawy. Dodaj około 2 łyżek bułki tartej i wymieszaj. Z powstałej masy formuj niewielkie kulki, lekko spłaszczaj i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, po 1-2 minuty z każdej strony, do ładnego zbrązowienia bułki.

Bułki przekrój na pół i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez kilka minut. Warzywa umyj. Sałatę wysusz dokładnie. Pomidora i ogórki pokrój na plasterki. Paprykę pokrój na małe paski.
Bułki skrop oliwą, ułóż na nich sałatę, pomidory, kotleciki, ogórki i paprykę. Przykryj drugą połową bułki. Podawaj natychmiast.

Kotlet burger z indyka 1Kotlet burger z indyka 2

Tagi: , , , , , , , , ,