Długo myślałam jak nazwać tą potrawę, aż znalazłam w internecie taką nazwę, która mi pasuje 🙂 Jest to kanapka z kotlecikami drobiowymi i warzywami. U mnie bez majonezu i keczupu, za to z oliwą. Na taką właśnie miałam chęć.
Kotlet burger z indyka
Na kotlety:
- mięso mielone z indyka
- pół małej cebuli
- ząbek czosnku
- jajko
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Pozostałe składniki:
- bułki (u mnie kajzerki)
- sałata dębowa lub zwykła
- pomidor
- ogórki kiszone
- papryka, najlepiej w różnych kolorach
- oliwa
Kotleciki. Cebulę obierz, posiekaj i przełóż na patelnię z łyżką oliwy. Dodaj czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę. Posól odrobinę i smaż na niewielkim ogniu przez około 10 minut, aż cebula zeszkli się, a następnie leciutko zezłoci.
W dużej misce wymieszaj mięso, cebulę z czosnkiem, jajko i przyprawy. Dodaj około 2 łyżek bułki tartej i wymieszaj. Z powstałej masy formuj niewielkie kulki, lekko spłaszczaj i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, po 1-2 minuty z każdej strony, do ładnego zbrązowienia bułki.
Bułki przekrój na pół i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez kilka minut. Warzywa umyj. Sałatę wysusz dokładnie. Pomidora i ogórki pokrój na plasterki. Paprykę pokrój na małe paski.
Bułki skrop oliwą, ułóż na nich sałatę, pomidory, kotleciki, ogórki i paprykę. Przykryj drugą połową bułki. Podawaj natychmiast.
„Szybkie jedzenie” ale zdrowe.
Wole z bułką razową.
Wybredna, nie ma sprawy. Najważniejsze, aby użyć swojego ulubionego pieczywa. Każdy rodzaj tu pasuje 🙂
Wybredny, zgadza się. Zrób sobie koniecznie! 🙂
bardzo podoba mi się ten patent z oliwą 🙂 przy najbliżej okazji domowych burgerów wypróbuję!
Tanroth, patent z oliwą jest pyszny i dietetyczny – warto! 🙂