Moje pierwsze w życiu podejście do gołąbków uważam za bardzo udane. Przepis podyktowała mi Mama, której bardzo dziękuję. Dziękuję też Ani, która dodała swoje uwagi. A Janek powiedział, że były to najlepsze gołąbki jakie jadł, więc z czystym sumieniem polecam przepis! 🙂
Do gołąbków użyłam kapusty włoskiej, która jest ładniejsza i delikatniejsza od białej. Pieczenie zamiast duszenia sprawiło, że gołąbki były zwarte, a kapusta zmiękła, ale nadal świetnie utrzymywała farsz w środku. Mięso i ryż doprawiłam kminkiem oraz zeszklonymi czosnkiem i cebulą, co w zupełności wystarczyło i potwierdziło znaną prawdę, że proste rozwiązania są najlepsze 🙂
Gołąbki pieczone
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (schab, szynka lub łopatka)
- szkl ryżu
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- jajko
- pół łyżeczki kminku mielonego
- pieprz, sól
- główka kapusty włoskiej
Kapusta. Dużym nożem wykrój głąb (nie wyjmuj go, bo na surowo jest to zbyt uciążliwe). Włóż kapustę – głąbem do dołu – do dużego, szerokiego garnka, zalej wrzątkiem, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez 3 minuty. Obróć kapustę głąbem do góry i gotuj kolejne 2 minuty. Po tym czasie wierzchnie liście powinny być miękkie i łatwe do zdjęcia. Zdjęte liście odkładaj na durszlak, aby obciekły. Cały czas gotując zdejmuj kolejne liście, pozostawiając tylko te najmniejsze. Z każdego liścia odetnij wystającą część najgrubszego nerwu. Wodę z gotowania liści zachowaj.
Farsz. Ryż zalej 2,5 szkl wrzątku, dodaj pół łyżeczki soli, przykryj i gotuj przez około 20 minut. Zdejmij z palnika i pozostaw pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i smaż na oliwie na niewielkim ogniu pod przykryciem. Po około 10 minutach cebula powinna się zeszklić i lekko zezłocić. W dużej misce wymieszaj przestudzony ryż, mięso, cebulę, jajko i przyprawy.
Formowanie gołąbków. Na liść nakładaj dużą łyżkę farszu, zawijaj w rulon i podwijaj jego końce pod spód. Do dużego naczynia do pieczenia wlej 3 łyżki oliwy i trochę wody z gotowania kapusty. Na dnie ułóż najbardziej zewnętrzne liście z kapusty. Na liściach układaj uformowane gołąbki. Wypełnione naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę, przy czym na ostatnie 20-30 minut możesz zdjąć folię, aby wierzch gołąbków trochę się zrumienił.
Uwaga. Możesz zastosować bardziej elegancki sposób zawijania gołąbków w liście kapusty. Jest on identyczny jak w zrazach, których zawijanie możesz obejrzeć na filmie.
Tagi: cebula, czosnek, jajka, kapusta, kminek, mięso mielone, ryż
czad byly! W oczekiwaniu na kolejne…
Będą na pewno, skoro już wiem jakie to proste i jakie smaczne gołąbki wychodzą.
Ładne te Twoje gołąbki. Bardzo lubię, choć jeszcze w kapuście włoskiej nie robiłam. No i robię gotowane. Chętnie kiedyś spróbuję pieczonych.:)
Majanko, ja do tej pory jadałam gołąbki mojej mamy, ze zwykłej białej kapusty i gotowane. Jednak zamarzyły mi się pieczone właśnie i okazało się, że dobrze podejrzewałam, że takie będą mi najbardziej odpowiadać 🙂
Nigdy nie robiłam gołąbków. Musze to zmienić. W zeszłym roku kupiłam kapustę włoską i była bardzo gorzka, mam nadzieję, że to był wyjątkowy przypadek…
Mątewka, kapusta włoska jest delikatniejsza w smaku niż biała. Jeśli trafiła Ci się gorzka, to być może była zbyt długo lub nieodpowiednio przechowywana.
Bardzo polecam wypróbowanie gołąbków pieczonych 🙂
Olu, wyszły idealne:) Ależ mam teraz na takie ochotę:)
Aniu, bardzo nam smakowały, a w kuchni czeka już kolejna kapusta 🙂
Bardzo podoba mi się ten przepis, mam tylko małe pytanie co do ryżu, nie „rozgotował się” po tych 20 minutach gotowania i godzinie pieczenia? Ja mam ryż który gotuje mi się do miękkości w 12 minut… czy po tych 20 minutach i wchłonięciu wody ma być bardzo miękki czy jeszcze al dente?
Iza, przy pieczonych gołąbkach jest nawet możliwość, że ryż się trochę podsuszy, jeśli nie podlejemy ich płynem tylko polejemy dno oliwą.
Ja gotowałam ryż do takiej postaci, jakbym chciała go podać na talerze, czyli na miękko, ale bez przesady. Może nawet lekko al dente.
Jeżeli Twój ryż gotuje się w 12 minut, to właśnie tyle czasu gotuj go na gołąbki 🙂
Dziekuje 🙂
zaraz własnie idę robić obiadek i gołąbki pieczone.
Jak przyrządzić sos?
Moninka, wystarczy przecier pomidorowy podgrzać i doprawić solą, cukrem oraz pieprzem. W razie potrzeby można też rozrzedzić sos, dolewając trochę wody.
Fajny przepis, gołąbki proste w przygotowaniu. polecam
Kasia, bardzo się cieszę, że smakowały. Dzięki za komentarz 🙂