Pierwszy raz w życiu jadłam dzika. Podziękowania należą się Kubie, który podarował nam szynkę z dzika i podał przepis na przyrządzenie jej. To było ciekawe kulinarne doświadczenie 🙂

Zaskoczyło mnie głównie to, że szynka była dość delikatna. Spodziewałam się mięsa twardszego i intensywniejszego w smaku. Oczywiście było zdecydowanie bardziej wyraziste niż nasza codzienna wieprzowina. W tej wersji szynka dzika jest zamarynowana w przyprawach dość zwyczajnych z dodatkiem jałowca. Następnie jest duszona w zwykłych warzywach. To kolejny przykład na to, że najprostsze rozwiązania często są najlepsze!

Dzik duszony w warzywach

Dzik duszony z warzywami

  • szynka z dzika – u mnie około 500 g, zamrożony
  • po łyżeczce przypraw:
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • czarny pieprz
    • jałowiec
  • marchew
  • pietruszka
  • seler – pominęłam ze względu na alergię
  • por
  • cebula
  • oliwa
  • ew. suszone grzyby lub czosnek – pominęłam, bo… zapomniałam 😉
  • ew. łyżka mąki i śmietana na sos

Mięso rozmroź. Przyprawy utłucz w moździerzu lub zmiksuj w malakserze. Natrzyj nimi mięso.

Warzywa oczyść i zetrzyj na tarce lub zmiksuj w malakserze. Obłóż nimi mięso i skrop oliwą. W zamkniętym pojemniku wstaw mięso do lodówki na dwie doby. W tym czasie kilka razy przekręć mięso, aby przyprawy i warzywa wszędzie dotarły.

Wyjmij mięso z marynaty, obsmaż na oliwie i przełóż do brytfanki lub garnka o grubym dnie. Obłóż z powrotem warzywami. Zalej gorącą wodą do połowy wysokości mięsa, przykryj i duś na małym ogniu przez około godzinę.

Pod koniec duszenia możesz dodać czosnek lub grzyby suszone.

Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij je i pokrój na plastry. Ja podałam je z warzywami z duszenia. Wg oryginalnego przepisu należy część warzyw usunąć, a z pozostałych przygotować sos, dodając śmietanę wymieszaną z mąką i gotując jeszcze 2 minuty. Na koniec sos można zmiksować.

Dzik duszony w warzywach

Tagi: , , , , , , , , , , ,