Duszona goleń wołowa
Jakiś czas temu byłam na warsztatach z wołowiną QMP, czyli mięsem wysokiej jakości, ale niekoniecznie drogim. Miałam okazję przyglądać się z bliska jak szefowie kuchni (m. in. Grzegorz Łapanowski, Martin Gimenez Castro) przygotowują steki, stir-fry, curry i inne potrawy z wołowiny.
Skorzystałam z przepisu Grześka Łapanowskiego i w zaciszu swojej kuchni wypróbowałam goleń wołową duszoną w sosie pomidorowym z winem. Przyznaję, że krojenie wielu składników w kostkę zajęło mi sporo czasu. Jednak gwarantuję, że było warto! Mięso rozpływało się w ustach, a dodatek selerowego pure i młodych warzyw znakomicie podkreślał wyrazisty smak mięsa.
Duszona goleń wołowa
- 400 g goleni wołowej QMP
- 400 g przecieru pomidorowego
- lampka czerwonego wina
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 ząbki czosnku
- 60 g mąki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 400 g selera korzeniowego
- pęczek młodej włoszczyzny
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
[:Listonic]
Marchew i pietruszki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę (3 mm). Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Duszona goleń wołowa. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w kostkę o boku 5 cm. Posyp solą, obtocz w mące i smaż na 2 łyżkach masła aż do zrumienienia mięsa. Obsmażone mięso przełóż do garnka lub szybkowaru.
Na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek i pokrojone warzywa. Smaż przez około 3 minuty i przełóż do wołowiny. Dodaj przecier pomidorowy, wino i – jeśli trzeba – dolej tyle wody, aby całe mięso było zanurzone w płynie. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, zamieszaj i zamknij szybkowar lub przykryj garnek. Gotuj aż mięso będzie miękkie – w szybkowarze 50 minut, w garnku 3 godziny.
Jeżeli po ugotowaniu sos okaże się zbyt rzadki, wyjmij z niego mięso i odparuj na średnim ogniu, często mieszając. Na koniec dodaj mięso z powrotem. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Młode warzywa. Młodą włoszczyznę dokładnie wyszoruj, ale nie obieraj. Odetnij natki, ale możesz pozostawić króciutkie zielone łodyżki. Tuż przed podaniem zblanszuj przez minutę w dużej ilości osolonej wody.
Pure z selera. Selera obierz i pokrój w kostkę o boku około 1 cm. Ugotuj w niewielkiej ilości wody, dodaj masło, sól, pieprz i zmiksuj na jednolitą masę.
wygląda bardzo apetycznie:D
Ale niestety nie jest. Koncentrat dominuje chociaż dałem tylko połowę…
Łukasz, może koncentrat dominuje dlatego, że nie ma go w składnikach tego przepisu 😉 Jeśli zamieniłeś przecier pomidorowy na koncentrat, to koncentratu trzeba dać mniej więcej połowę ilości z przepisu, a resztę dopełnić wodą. Natomiast, jeśli dysponujesz bardzo gęstym koncentratem, to trzeba go dać jeszcze mniej.
Cudo!! Polecam serdecznie z pasji co gotowania 🙂
Renata, dzięki! Bardzo się cieszę, że Ci smakowało 🙂
Właśnie robię ale nie jest powiedziane co zrobić z tą wloszczyzną czy ja dać na talerz czy do garnka na koniec
Katarzyna, włoszczyznę przygotowuje się oddzielnie i na koniec dokłada na talerz, obok mięsa. Zdjęcia we wpisie powinny wszystko wyjaśnić.