Nie wiem jak to jest u Was, ale u nas pierniczki należy zacząć piec już na przełomie listopada i grudnia. Pierwsze znikają od razu. Dopiero kolejne partie mają szansę dotrwać – ukryte w puszce – do Świąt. Z powodu mojej zdrowej diety staram się, aby ciasto na pierniczki było wegańskie i bez białej mąki pszennej. Dlatego moja ulubiona wersja pierniczków to żytnie pierniczki wegańskie.

Takie pierniczki są tak samo aromatyczne i idealnie chrupiąco-miękkie, jak te tradycyjne, które robimy co roku. Cała sztuka polega na wyjęciu ich z piekarnika w odpowiednim momencie. Druga sztuka to wybór przypraw korzennych. Te, które lubię dodaję w większej ilości, z innych rezygnuję lub zmniejszam ich ilość. Podstawą mojego piernikowego smaku jest aktualnie cynamon i kardamon. Dodaję również imbir i goździki, aby nie było wątpliwości, że są to pierniczki.

Nawet, jeśli jadacie nabiał, możecie śmiało upiec ciacha z tego przepisu. W mojej rodzinie wszystkim smakowały. Najważniejsze, żeby miały odpowiednią pierniczkową konsystencję oraz korzenny smak.

Żytnie pierniczki wegańskie

Żytnie pierniczki wegańskie

  • 50 g obranych migdałów
  • 80 ml wody
  • 2 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego
  • 170 g (2/3 szkl) cukru trzcinowego
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 i 1/4 szkl mąki żytniej
  • łyżeczka kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki goździków
  • ziarenka z 1 łupiny kardamonu
  • szczypta soli

Ziarenka kardamonu zmiel w młynku lub zmiksuj na najwyższych obrotach w malakserze.

Migdały zmiksuj w malakserze na najwyższych obrotach. Dodaj wodę i ponownie zmiksuj na najwyższych obrotach. Dołóż syrop z agawy, cukier, olej kokosowy i miksuj na średnich obrotach przez kilka minut, aż cukier się rozpuści.

Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj, aby wszystko połączyło się w plastyczną masę. Przełóż do pojemnika, najlepiej szklanego, ceramicznego lub glinianego, przykryj i wstaw do lodówki na noc.

Wyjmuj kolejne porcje ciasta i wałkuj, delikatnie podsypując mąką (żytnią), na grubość około 4 mm. Wykrawaj pierniczki i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do wypieków.

Piecz w 180°C przez około 10 minut.

Ważne wskazówki, aby pierniczki były pełnym sukcesem

Cała sztuka polega na wyjęciu pierniczków z piekarnika w odpowiednim momencie. Koniecznie zaglądaj do pierniczków w trakcie pieczenia i wyjmij je, kiedy będą już upieczone (jaśniejsza powierzchnia) i sprężyste. Jeśli pierniczki są miękkie, czyli odkształcają się pod palcem i nie wracają do pierwotnego kształtu, to jeszcze nie wyjmuj ich z piekarnika. Jeśli pierniczki w piekarniku są już mocno upieczone i ich powierzchnia nie ugina się przy dotykaniu ich, to piekły się za długo – postaraj się kolejną partię wyjąć wcześniej.

Wystudź pierniczki przez 15 minut na kratce, a następnie przełóż do puszki i zamknij. Tak przechowywane zachowają świeżość i miękkość nawet przez kilka miesięcy.

Jeżeli Twoje pierniczki piekły się zbyt długo, dołóż do puszki skórkę z jabłka na jedną dobę. Nawet najtwardsze pierniczki staną się wtedy mięciutkie i rozpływające w ustach. Sztuczkę ze skórką jabłka najlepiej zrobić 1-2 dni przed podaniem pierniczków, ponieważ takie zmiękczone mogą mieć znacznie skrócony czas przydatności do spożycia.

Żytnie pierniczki wegańskieŻytnie pierniczki wegańskieŻytnie pierniczki wegańskieŻytnie pierniczki wegańskieŻytnie pierniczki wegańskie

Inne przepisy na pierniczki:

Wegańskie pierniczki żytnie 000 Wegańskie pierniczki żytnie – bez sody i proszku do pieczenia, więc wymagają 1-2 dni zmiękczenia w puszce, po upieczeniu

 

Pierniczki Pierniczki – tradycyjne pierniczki, które można upiec w ostatniej chwili

Przejrzyj wszystkie moje przepisy na pierniczki.

Tagi: , , , , , , ,