Ciastka czekoladowe, pyszne i maślane, do których przemyciłam mąkę żytnią nieoczyszczoną oraz otręby. Znacznie zdrowsza wersja od naszej dotychczas ulubionej podstawowej wersji ciastek czekoladowych. Usunęłam proszek do pieczenia i sodę. Dzieci nadal zachwycają się ich smakiem, a ciastka znikają błyskawicznie. Dopiero przy czwartym podejściu udało mi się odłożyć kilka do fotografii. Polecam jako słodką przekąskę do szkoły – jest słodycz, choć przełamana, jest smak czekoladowy, a jednocześnie dzieci grzecznie wcinają otręby i pełnoziarnistą mąkę 😉
Żytnie ciastka czekoladowe
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 40 g kakao w proszku
- 280 g mąki żytniej, typ 1200 (mąka żurkowa)
- 40 g otrąb żytnich
- ćwierć łyżeczki soli
Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Jeśli ma tendencję do kruszenia się, dodaj jeszcze odrobinę masła, a jeśli jest zbyt klejące, dodaj trochę mąki.
Ciasto nabieraj za pomocą łyżki, ugniataj przez chwilę, a następnie formuj kulkę. Gotowe kulki lekko spłaszczaj i układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków.
Piecz w 180°C bez termoobiegu, z grzałką górną i dolną, przez 15-20 minut. Jeśli chcesz uzyskać efekt popękania ciastek, to ustaw blachę na poziomie drugim od góry, aby ich wierzch mocno się przypiekał.
W momencie wyjęcia z piekarnika ciastka powinny być elastyczne, ale nie miękkie. Wyraźnie upieczone, ale nie twarde. Przez kilka minut nie dotykaj ciastek, ponieważ na gorąco są bardzo kruche. Następnie przełóż je na kratkę lub talerz do całkowitego wystudzenia.
Zobacz też:
Ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady
Szachownice waniliowo-czekoladowe
Spiralki czekoladowo-waniliowe
Ciasteczka podstawowe, czekoladowe i migdałowe
Tagi: kakao, mąka żytnia, otręby
Zapisuję przepis do wypróbowania, będą idealne dla moich Dzieci do szkoły 🙂 Ciasteczka wyglądają obłędnie!
Dzieci na pewno się ucieszą 🙂 Moje uwielbiają ciastka czekoladowe!
Dziś wypróbuje dla mojego szkolnego niejadka. Zjada już zwykle owsiane. Teraz pora na czekoladowe 😉 dziękuję za przepis.
Krab, każdemu niejadkowi takie ciastka powinny posmakować. Widziałam na Facebooku, że już upieczone i że smakowały. Bardzo się cieszę 🙂
Wyglądają przepysznie! 🙂
Evi, i dokładnie tak smakują, więc polecam z całego serca, bo przy okazji jest to trochę zdrowsza wersja wypieków 🙂
Pyszne 😉 choć z wyglądu te moje nie powalają 😉 za duże kulki i zrobić się wielkie placki, ale ciasteczka są pycha. Fajny przepis polecam
Wygląd zawsze można dopracować przy kolejnch razach. Najważniejsze, że pyszne. Bardzo sie cieszę 🙂
Pyszne i zdrowe dziękuję moja 14 latka zachwycona
Kasia, dzieciom w każdym wieku można te ciastka śmiało proponować 🙂 Cieszę się, że i Wam smakowały 🙂
Czy udadzą się z ksylitolem?
Patrycja, sama nie sprawdzałam, ale widziałam przepisy na podobne ciastka z użyciem ksylitolu, więc myślę, że wyjdą bez problemu 🙂
Ciastka są obłędne w smaku, i co najważniejsze zdrowe! Moje Dzieciaki zachwycone:)
Patrycja, baaardzo się cieszę 🙂