Masz czasem tak, że masz ochotę na coś słodkiego, a nie chcesz objadać się niezdrowymi słodyczami? U mnie jest tak, że kiedy najdzie mnie chęć na słodkie, to nie da się oszukać kubków smakowych jedząc coś słonego. Wtedy jedyną radą jest samodzielne zrobienie czegoś zdrowego i jednocześnie smacznego. Najlepiej też prostego i niezbyt czasochłonnego. Właśnie z takiej potrzeby powstały te batoniki. Zawierają smaki, na które miałam wielką ochotę: czekoladę i orzechy. Dodałam też kilka zdrowych składników, które również lubię i powstała pyszna przekąska, którą mogę zjeść bez liczenia kalorii.

Zdrowe batoniki orzechowo-czekoladowe

Zdrowe batoniki orzechowo-czekoladowe

  • pół szkl płatków owsianych
  • 2 kopiaste łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • 100 g migdałów (u mnie w słupkach)
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 165 ml mleka kokosowego
  • 100 g czekolady (u mnie mleczna, jeszcze zdrowsza byłaby gorzka)

Czekoladę posiekaj na grube kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i odstaw na 10 minut, aby płatki i siemię wchłonęły mleko.

Wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Wyrównaj powierzchnię. Piecz w 180 ° C przez około 35 minut. Jeśli trzeba, w trakcie pieczenia przykryj powierzchnię batoników drugim papierem do wypieków, aby nie przypiekły się zbyt mocno.

Po wyjęciu z piekarnika wystudź upieczoną masę, a następnie włóż do lodówki na godzinę lub jeszcze lepiej całą noc. Kiedy masa dobrze stężeje, pokrój ją na batoniki.

Zdrowe batoniki orzechowo-czekoladowe
Zdrowe batoniki orzechowo-czekoladowe
Zdrowe batoniki orzechowo-czekoladowe
Zdrowe batoniki orzechowo-czekoladowe
Tagi: , ,