Przy okazji pieczenia Waflowych jajek Rafaello, upiekłam bezy kawowe, również w skorupkach Vafini. Bezy wspaniale urosły, choć pod tą piękną skorupką pojawiła się wielka poduszka powietrzna, co utrudniało ich kulturalne zjadanie 😉 Za to smakowały świetnie! Lubię bezy w wersji kawowej, bo ogromna słodycz bezowa jest tu zdecydowanie przełamana. Na wierzchu odrobina białej czekolady, dla ozdoby i w celu nawiązania do jajek Rafaello 🙂

Przepis na bezy znalazłam u Dorotus.

Waflowe jajka z bezą kawową

Waflowe jajka z bezą kawową

[masy bezowej wyjdzie dość dużo, napełniłam tylko kilka foremek
waflowych, a resztę wlałam do średniej formy i upiekłam bezowy blat]

Białka ubij na sztywno mikserem na wysokich obrotach, dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne. Dodawaj partiami cukier (to bardzo ważne), po jednej łyżce, cały czas ubijając. Na końcu dodaj kawę i jeszcze chwilę ubijaj. Do każdej skorupki nałóż porcję masy bezowej. Ja nakładałam równo, „po brzegi”. Piecz około 30 minut w temperaturze 140ºC.

Waflowe jajka z bezą kawową

Tagi: