Trochę inne ciastka, bo do ciasta dodany jest biały ser. Dzięki temu są wilgotniejsze. Aromatyczne za sprawą cynamonu. Przekonałam się, że biały ser i cynamon, to sympatyczne połączenie. Jakoś do takich serowych ciasteczek pasował mi rustykalny styl, więc wbrew przepisowi ja masy nie wałkowałam, tylko rozciągnęłam palcami.
Przepis dostałam od koleżanki, ale wiele podobnych krąży w internecie 🙂
Wpis bierze udział w akcjach: „Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009” i „Karnawałowe przekąski” .
Serowe ślimaczki z cynamonem
- 4 łyżki stopionego masła
Posypka:
- 4 łyżeczki cynamonu
- 6 łyżeczek cukru
Ciasto:
- kostka masła
- 8 łyżek cukru (120 g)
- kostka twarogu
- 2 żółtka
- torebka cukru waniliowego (ja dałam 2 łyżki domowego)
- 2 szkl mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Zmiksuj masło, cukier, twaróg, żółtka i cukier waniliowy. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i znów zmiksuj. Dokończ wyrabianie ciasta rękami. Przygotuj papier do wypieków o wymiarach 20 x 20 cm (ja użyłam maty silikonowej). Papier posmaruj 1/4 stopionego masła i posyp 1/4 posypki. Na tym rozwałkuj połowę ciasta (na placek o wymiarach 20 x 20 cm). Ciasto posmaruj 1/4 stopionego masła i posyp 1/4 posypki. Zwiń ciasto w roladę (bez papieru!) i włóż do lodówki. Analogicznie wykonaj roladę z drugiej połowy ciasta. Pozostaw rolady w lodówce na 3 godziny. Ja włożyłam obie rolady do zamrażalnika na 2 godziny. Po wyjęciu odczekałam 10 minut. Pokrój rolady na plastry grubości 5 mm i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w temperaturze 180ºC.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, biały ser, cynamon, domowy cukier z prawdziwą wanilią
Ciekawy przepis, o jaką ilość tworgu chodzi ? Ile gramów?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Joanna
Joanno, chodzi o 200 g twarogu. Życzę Ci udanego wypieku i jestem bardzo ciekawa jak udały Ci się ślimaczki 🙂
Smaczne te ślimaczki :).
Aniu, cieszę się, że Ci smakują. To jest fajne połączenie smaków 🙂
Przepyszne te ciasteczka 🙂 zastanawiam się tylko czy mozna trzymac te gotowe rulony w zamrażalniku na wypadek gości żeby byc przygotowanym do wizyty? 🙂
Jessica, myślę, że można trzymać w zamrażalniku 🙂 Sama nie sprawdzałam tego akurat na tych ciastkach, ale wypróbowałam tą metodę na innych i polecam: http://2smaki.pl/index.php/ciastka/ciasteczka/