Małe, kruche, słodkie, wyraźnie migdałowe, urocze i pyszne 🙂
Moje ulubione ciastka, które przez wiele lat robiłam, a potem na kilka lat zaprzestałam. Teraz wracam do tego smacznego zwyczaju, bo bardzo się za nimi stęskniłam. Dzieci je uwielbiają!

Kiedyś już pokazywałam tu przepis na to ciasto, ale nie wystarczyło mi czasu i sił na formowanie rogalików. Teraz prezentuję Wam wszystko jak należy 🙂 Wymyśliłam też sposób na łatwiejsze formowanie wałeczków z ciasta. Przepis znalazłam w magazynie „Kuchnia” sprzed wielu lat.

Rogaliki migdałowe z Austrii

Rogaliki migdałowe z Austrii

  • 180 g mąki
  • 100 g masła z lodówki lub zamrażalnika
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 50 g zmielonych migdałów
  • do posypania: 60 g cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym lub cynamonem
  • Masło posiekaj w malakserze, wymieszaj z pozostałymi składnikami i szybko wyrób ciasto. Posyp mąką blat i rozwałkuj ciasto na placek grubości 5-6 mm. Przy pomocy noża do pizzy pokrój placek na długie paski grubości 5-6 mm. Każdy pasek delikatnie roluj, aby go zaokrąglić. Wałeczek krój na 3-centymetrowe kawałki i wyginaj w rogaliki. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C na jasnożółty kolor, około 10 minut. Gorące obficie posyp cukrem pudrem z cukrem waniliowym.

    Rogaliki migdałowe z Austrii

    Tagi: , , , , ,