Taki przepis warto znać. Wychodzą z niego pyszne pierniczki, a nie potrzebujemy zapasu czasu, aby ciasto poleżakowało. Miałam z nim jednak jeden problem – wyszło mi rzadkie, ale już wiem dlaczego. Korzystałam z przepisu Beaty w magazynie Kuchnia, a tymczasem na blogu przepis opisany jest dokładniej. Trzeba całkowicie ostudzić masę przed połączeniem z mąką, ja tego nie zrobiłam. W związku z tym musiałam moje ciasto trochę ochłodzić w lodówce, a potem dosyć intensywnie podsypywać mąką. Jednak w smaku pierniczki okazały się wyśmienite! A dla moich dzieci oczywiście najważniejsza była zabawa przy ozdabianiu pierniczków lukrem 🙂

Zapraszam też do przejrzenia wszystkich przepisów na pierniczki na tej stronie.

Pierniczki bez leżakowaniaPierniczki bez leżakowania

Pierniczki szybkie, bez leżakowania

  • 500g mąki
  • 1,5 szkl miodu (450 ml)
  • szkl cukru pudru (300 ml)
  • ¾ kostki masła
  • jajko
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • opakowanie przyprawy do piernika (ja część przyprawy zastąpiłam cynamonem)

Miód podgrzewaj na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem. Co jakiś czas zamieszaj masę i pilnuj, żeby się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia. To ważne, by masa miodowo-maślana była całkowicie zimna, ciasto osiągnie wtedy pożądaną konsystencję. Mąkę przesiej z sodą oraz solą. Dodaj masę miodową i lekko roztrzepane jajko. Wyrób gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto może wydawać się zbyt rzadkie i klejące. Należy je wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około pół cm. Foremką wycinaj kształty, a następnie ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 14-15 minut. Po wyjęciu odłóż do ostygnięcia.

Tagi: , , , , , , ,