Co roku wypróbowuję jakiś nowy przepis na pierniczki. Tym razem miałam chęć na takie bardziej miodowe, bez dodatku kakao. Mielone migdały zawsze chętnie dodaję do ciast, a w Święta są dla mnie szczególnie atrakcyjne. Pierniczki wyszły pyszne, mocno miodowe w smaku, chrupiące, odrobinę twarde. Przy następnej okazji spróbuję grubiej rozwałkować ciasto, może wtedy ich środek pozostanie mięciutki.

Zapraszam do przejrzenia wszystkich moich przepisów na pierniczki, a szczególnie polecam te, które pieczemy od wielu lat na każde Święta (z instrukcją filmową w przepisie).

Pierniczki migdałowo-miodowe

Pierniczki migdałowo-miodowe

  • 250 g miodu
  • 100 g cukru
  • 75 g masła
  • łyżka wody
  • 400 g mąki
  • 50 g migdałów
  • łyżeczka cynamonu
  • 5 goździków
  • 5 ziaren ziela angielskiego

W średniej wielkości garnku rozpuść miód, cukier, masło i wodę. Podgrzewaj na niewielkim ogniu i mieszaj aż powstanie jednolita masa. Migdały obierz i zmiksuj na proszek lub posiekaj.

Do przestudzonej masy miodowo-maślanej dodaj migdały i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i wymieszaj na jednolitą masę. Przełóż ciasto do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Ciasto bez problemu może poczekać nawet 2 doby w lodówce.

Wyjmij ciasto z lodówki i odczekaj 10-15 minut aż się ociepli. Podziel je na kilka części i każdą rozwałkuj na placek grubości 2-3 mm. Wykrawaj kształty, układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków i piecz w 180°C aż delikatnie się zezłocą, czyli około 10 minut. Przestudzone pierniczki schowaj do puszki, aby nie stały się twarde.

Pierniczki migdałowo-miodowe 1Pierniczki migdałowo-miodowe 2Pierniczki migdałowo-miodowe 3Pierniczki migdałowo-miodowe 4

Pierniczki migdałowo-miodowe 0

Pierniczki migdałowo-miodowe 00

Pierniczki migdałowo-miodowe 000

Tagi: , , , , , ,