Oto najmniej tucząca wersja pączków 🙂 Zamiast smażenia gotuje się je na parze. Klara (11 lat) ma do nich wielką słabość i od czasu do czasu prosi mnie o ich przygotowanie. Przyznaję, że mnie pampuchy nie porywają, bo smakują bardzo subtelnie, a ja lubię bardziej zdecydowane smaki. Jednak podane z ulubionym dżemem nabierają charakteru i w takim towarzystwie smakują świetnie!

Zobacz też inne przepisy na pączki i faworki.

Pampuchy

Pampuchy

  • 50 g drożdży
  • 70 g cukru
  • 200 g mleka
  • 80 g masła
  • 4 żółtka
  • 500 g mąki
  • szczypta soli

Cukier, drożdże, mleko, żółtka i masło podgrzej mieszając do 37°C. Możesz to zrobić wstawiając miskę ze składnikami do dużego naczynia z ciepłą wodą (temperatura jak do kąpieli w wannie). Dodaj mąkę i sól i wyrób ciasto. Ciasto odstaw, aż podwoi objętość.

Rozwałkuj na grubość 1 centymetra i wycinaj kółka szklanką lub pokrój ciasto na kwadraty. Pozostaw je na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę. Na dnie sitka układaj po 2-3 pampuchy. Gotuj na parze przez 10-15 minut.

Podawaj jeszcze ciepłe, najlepiej z dżemem lub świeżymi owocami.

Pampuchy

Tagi: , , , ,