Pampuchy

|

Oto najmniej tucząca wersja pączków 🙂 Zamiast smażenia gotuje się je na parze. Klara (11 lat) ma do nich wielką słabość i od czasu do czasu prosi mnie o ich przygotowanie. Przyznaję, że mnie pampuchy nie porywają, bo smakują bardzo subtelnie, a ja lubię bardziej zdecydowane smaki. Jednak podane z ulubionym dżemem nabierają charakteru i w takim towarzystwie smakują świetnie!

Zobacz też inne przepisy na pączki i faworki.

Pampuchy

Pampuchy

  • 50 g drożdży
  • 70 g cukru
  • 200 g mleka
  • 80 g masła
  • 4 żółtka
  • 500 g mąki
  • szczypta soli

[:Listonic]

Cukier, drożdże, mleko, żółtka i masło podgrzej mieszając do 37°C. Możesz to zrobić wstawiając miskę ze składnikami do dużego naczynia z ciepłą wodą (temperatura jak do kąpieli w wannie). Dodaj mąkę i sól i wyrób ciasto. Ciasto odstaw, aż podwoi objętość.

Rozwałkuj na grubość 1 centymetra i wycinaj kółka szklanką lub pokrój ciasto na kwadraty. Pozostaw je na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę. Na dnie sitka układaj po 2-3 pampuchy. Gotuj na parze przez 10-15 minut.

Podawaj jeszcze ciepłe, najlepiej z dżemem lub świeżymi owocami.

Pampuchy

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

15 komentarzy

    1. Dietetyczne z przymrużeniem oka – w sensie najmniej tłuste 🙂
      Wypróbowanie ich z mięsnym sosem jeszcze przede mną. Czuję, że mogłyby mi posmakować 🙂

  1. Oo sentymentalnie sie zrobilo:). Moje ostatnie doswiadczenie z tymi „paczkami” to proba zrobienia ich w mikrofali(za czasow studenckich)-producent zapewnial,ze sie da. Nie umiescil jednak informacji jak dlugo i w jakiej”mocy”. Totez jak zaczelo sie dymic i wyraziscie „pachniec”,wyciagnelam pampuchy-kamienie:). Spokojnie moznaby ich uzywac do samoobrony!

    1. He he 😀
      Własne doświadczenia są zawsze najcenniejsze – teraz wiesz jak szybko wykonać broń w domu i czego nie robić z pampuchami 😉

  2. Zdecydowanie:) jeszcze przez dluugi czas swad spalenizny towarzyszyl mi w calym mieszkaniu. Jednak ciesze sie,ze przypomnialas ten przepis,bo popelnie je po tak dlugiej przerwie bez nadmiernego kombinowania:)

    1. Anita, rzeczywiście pampuchy potrafią być niebezpieczne 😉 Mnie aż tak nie pociągają, ale Klara lubi je chyba tak mocno jak Ty 🙂

  3. a jak zrobić pampuchy do sosu wytrawnego np grzybowego ? ;d bez cukru mogą być mdłe 🙁

    1. Basiu, gdybym nie dodawała do pampuchów cukru, to odrobinę zwiększyłabym ilość soli – powstaną fajne pampuchy wytrawne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.