Jeśli dbacie o zdrową dietę, to do świętowania używajcie mąki razowej. Muffiny z dodatkiem czekolady i pomarańczy są bardzo aromatyczne i atrakcyjne. Dodatek mąki razowej sprawia, że są zdrowsze. Można je zajadać z czystym sumieniem 😉
Muffiny razowe z czekoladą i pomarańczą
[porcja na 12 dużych muffin]
- tabliczka białej czekolady
- szkl mąki razowej lub pełnoziarnistej
- szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- mała szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- ¼ szkl miodu
- ¾ szkl soku pomarańczowego
- 1/3 szkl oleju
Pomarańczę wyszoruj płynem do mycia naczyń, opłucz pod bieżącą wodą i sparz przez minutę we wrzątku. Wysusz i zetrzyj skórkę pomarańczową (bez białego albedo, które jest gorzkie). Następnie przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij sok. Czekoladę pokrój na nieduże kawałki (na przykład każdą kostkę na 4-6 części).
W jednej misce dokładnie wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie przelej mokre do suchych i znowu wymieszaj, ale niezbyt dokładnie.
Nakładaj ciasto do papilotek na muffiny. Piecz w 190°C przez 20 minut.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, cynamon, czekolada, dla dzieci, jajka, mąka razowa, miód, pomarańcze
Cudowne!
Szczęśliwego Nowego Roku!:)
Majanko, dziękuję! I nawzajem 🙂
właśnie pieką się 🙂
Pięknie urosły! 🙂
są smakowite!
Witam, mam pytanie czy do tych babeczek zamiast mąki razowej można użyć mąki żytniej?
Magda, nie próbowałam, ale wydaje mi się, że tak. Jeżeli pozostawisz szklankę mąki pszennej, to powinna wyjść odpowiednia konsystencja. Jeśli spróbujesz, to koniecznie daj znać, jak udały się babeczki z dodatkiem mąki żytniej 🙂
Z powodzeniem można dać mąkę żytnią. Właśnie skończyły się piec i już 4 nie ma 🙂
Magda, dzięki za informację! Tak przypuszczałam, że babeczki będą dobre, ale teraz mam potwierdzenie 🙂