Kruche babeczki z lekkim kremem mascarpone i owocami

Fajny i efektowny deser, łatwy do przewiezienia i przygotowania na pikniku. Kruche ciasto świetnie komponuje się z delikatnym puszystym kremem mascarpone. Krem jest lekki, bo oparty na jogurcie. Całości dopełniają świeże letnie owoce. Dzięki nim deser jest kolorowy i zyskuje jeszcze bardziej na lekkości. Takie babeczki zjedliśmy podczas naszej szóstej podróży poślubnej.

Polecamy winoPolecamy wino: do deserów polecamy wina słodkie, koniecznie słodsze niż deser. My piliśmy Concha y Toro Late Harvest, które polecane jest do niezbyt słodkich deserów owocowych.

Kruche babeczki z lekkim kremem mascarpone i owocami

Kruche babeczki z lekkim kremem mascarpone i owocami

Kruche babeczki:

  • kostka margaryny Kasia lub masła (wersja bardziej wykwintna)
  • 3 szkl mąki
  • jajko
  • żółtko
  • pół szkl cukru pudru
  • ew. odrobina oleju

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • pół szkl jogurtu, typu greckiego lub zwykłego
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego, najlepiej domowego

Owoce:

  • maliny
  • borówki
  • dowolne inne: truskawki, poziomki, jagody, porzeczki, agrest, wiśnie itp

[:Listonic]

Kruche babeczki wykonaj według przepisu.

Krem mascarpone. Serek mascarpone wymieszaj w misce widelcem, aby nabrał luźniejszej konsystencji. Dodaj pozostałe składniki  i wymieszaj widelcem na gładką masę.

Wystudzone babeczki wypełnij kremem. Na wierzchu ułóż różne owoce.

Kruche babeczki z lekkim kremem mascarpone i owocami 1

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

4 komentarze

  1. Te kruche babeczki jak zrobić aby miały taki dołek do wypelnienia?
    Nigdy takich nie robiłam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.