Fajny i efektowny deser, łatwy do przewiezienia i przygotowania na pikniku. Kruche ciasto świetnie komponuje się z delikatnym puszystym kremem mascarpone. Krem jest lekki, bo oparty na jogurcie. Całości dopełniają świeże letnie owoce. Dzięki nim deser jest kolorowy i zyskuje jeszcze bardziej na lekkości. Takie babeczki zjedliśmy podczas naszej szóstej podróży poślubnej.
Polecamy wino: do deserów polecamy wina słodkie, koniecznie słodsze niż deser. My piliśmy Concha y Toro Late Harvest, które polecane jest do niezbyt słodkich deserów owocowych.
Kruche babeczki z lekkim kremem mascarpone i owocami
Kruche babeczki:
- kostka margaryny Kasia lub masła (wersja bardziej wykwintna)
- 3 szkl mąki
- jajko
- żółtko
- pół szkl cukru pudru
- ew. odrobina oleju
Krem:
- 250 g mascarpone
- pół szkl jogurtu, typu greckiego lub zwykłego
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego, najlepiej domowego
Owoce:
- maliny
- borówki
- dowolne inne: truskawki, poziomki, jagody, porzeczki, agrest, wiśnie itp
Kruche babeczki wykonaj według przepisu.
Krem mascarpone. Serek mascarpone wymieszaj w misce widelcem, aby nabrał luźniejszej konsystencji. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj widelcem na gładką masę.
Wystudzone babeczki wypełnij kremem. Na wierzchu ułóż różne owoce.
Tagi: borówki, domowy cukier z prawdziwą wanilią, jogurt grecki, maliny, mascarpone, wino do potrawy
takie wspomnienia warto pielęgnować, cudowne! 🙂
To prawda! 🙂 Bardzo się cieszę, że uwieczniliśmy ten wyjazd na zdjęciach i nie tylko 🙂
Te kruche babeczki jak zrobić aby miały taki dołek do wypelnienia?
Nigdy takich nie robiłam.
Gosia, zajrzyj tutaj: http://2smaki.pl/ciastka/kruche-babeczki-z-masa-czekoladowa-i-mleczna/
Powodzenia! 🙂