Kolejny pomysł na faworkowe ciasto to takie z dodatkiem piwa. Nasze piwo, wykonane przez Janka, było ciemne, więc faworki były ciemniejsze niż zwykle. W smaku podobne do klasycznych faworków, tak samo kruche i delikatne.
Proporcje składników znalazłam na stronie Kwestia smaku.
Zobacz też inne przepisy na Tłusty Czwartek.
Faworki z ciasta na piwie
[40-50 faworków]
Ciasto:
- 220 g mąki
- 3 żółtka
- 1,5 łyżki cukru
- 60 ml piwa
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, piwo i zmiksuj, a następnie wyrób ciasto. Powinno być na tyle twarde, aby nie trzeba go było podsypywać. Rozwałkuj ciasto na duży placek, złóż na pół, jeszcze raz na pół i znowu rozwałkuj. Powtórz tą czynność kilka razy (powtórzyłam tylko raz i moje faworki miały tylko małe i średnie pęcherzyki).
Ciasto podziel na kilka części i każdą rozwałkuj na cieniutki, prześwitujący placek. Następnie placek krój radełkiem na paski szerokości około 3 cm. Paski krój skośnie na krótsze. W każdym pasku zrób otwór i przewlecz przez niego jeden koniec faworka.
W szerokim rondlu rozgrzej olej do temperatury około 175 stopni. Wkładaj po kilka faworków, smaż na jasnozłoto z obu stron. Najłatwiej przekręcać faworki długą drewnianą wykałaczką. Usmażone faworki przekładaj na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Przestudzone przekładaj na talerz i posypuj cukrem pudrem przez sitko.
Zobacz też:
Tagi: dla dzieci, piwo, Tłusty Czwartek, żółtko
Takich piwnych to ja jeszcze nie jadłam ….. pysznie wygladają i sa takie cieniutkie:)
Jolu, wałkowałam ciasto aż stało się przezroczyste 🙂 Warto było!
Najlepsze faworki jakie kiedykolwiek robiłam, 😍 cudowne. Rzeczywiście najlepiej rozwałkować cieniutko.
Asia, bardzo się cieszę, że faworki Ci się udały i że smakowały 🙂