Bardzo wygodny pomysł. Dla niektórych zapewne smaczniejszy niż tradycyjna strucla makowa, ale to już kwestia gustu. Na pewno nie grozi nam rozpadnięcie drożdżówki w rękach, jak to bywa z plastrami makowca. Janek preferuje jednak struclę. Ja raczej też, ze względu na większą wilgotność ciasta i masy makowej. Za to do herbaty, w ramach kolacji, drożdżówki okazały się bardzo odpowiednie dla mnie, Janka i moich rodziców 🙂
Autorką przepisu jest Liska, a cały przepis wypatrzyłam w dodatku „Smak i styl” do Newsweeka. Odrobinę zmodyfikowałam, bo nie użyłam świeżych drożdży, ani cukru waniliowego sklepowego.
Drożdżówki z makiem zamiast makowca na Święta
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- torebka suszonych drożdży (czyli porcja na pół kg mąki)
- 130 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka (białka zużyjesz do nadzienia)
- 150 g miękkiego masła
- łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią
Nadzienie:
- 500 g maku
- 3/4 szkl cukru
- 2 łyżki miodu
- 50 g masła
- 150 g bakalii (preferuję skórkę pomarańczową, orzechy i migdały)
- 3 białka
Lukier:
- 3/4 szkl cukru
- sok z połowy cytryny
Ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta i wyrób. Odstaw w misce przykrytej folią w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie wykonaj nadzienie.
Nadzienie. Mak opłucz i wsyp do garnka. Zalej gorącą wodą, zagotuj, odstaw do ostygnięcia. Odsącz na sicie i zmiel trzy razy w maszynce na najmniejszych oczkach. W garnuszku stop masło, miód i cukier. Dodaj zmielony mak, bakalie i ubitą pianę z białek. Wymieszaj.
Połączenie. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na prostokąt grubości 0,5-1 cm. Posmaruj białkiem, nałóż masę makową, zostawiając 3-centymetrowe brzegi. Zwiń luźno roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokrój na plastry grubości 1,5 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Pozostaw je do wyrośnięcia na 30-45 minut. Piecz w 180ºC przez 20-30 minut.
Składniki lukru wymieszaj dokładnie i polej nim wystudzone drożdżówki.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, cukier puder, domowy cukier z prawdziwą wanilią, jajka, mak, miód, mleko
śliczny mały pomocnik:) spod takich raczek to na pewno drożdżówki 100 razy lepiej smakują:) Jeszcze raz zdrowych i wesołych Świąt życzę:)
Jolu, Łucja wieczorami bardzo chętnie mi pomaga 🙂 Nie ma wtedy starszych sióstr, które zawsze są pierwsze do pomocy.
Dziękuję za życzenia 🙂
Takie małe makowczyki – urocze 🙂 Pozdrawiam Świątecznie 🙂
Flusso, mi też się podobają 🙂 Również pozdrawiam 🙂
[…] przepisy: strucla makowa na cieście krucho-drożdżowym, drożdżówki z makiem, makowiec z […]
Dziś jest 2013-08-27
Właśnie zjedliśmy ostatni kawałek zamrożony w grudniu 2012 roku. Pycha!
Wybredny, cieszę się, że Wam smakowały 🙂 Fajnie tak zjeść makowy wypiek w środku lata 🙂
Ładowanie strony trwa bardzo długo…
Grzesiek, dzięki za informację, zbadam sprawę.