Aromatyczne babeczki, w których znajdziemy trochę zdrowych i smacznych warzyw. Bardzo wilgotne, mięciutkie. Mocno pachnące cynamonem.

Za ich pomocą można przemycić warzywa dzieciom. Moim dziewczynkom nie odpowiadały wyraźne kawałki marchewki, więc następnym razem dodam do masy pure z marchwi.

Podobne przepisy: waniliowe muffinki z nutellą, muffiny czekoladowe z dynią.

Cynamonowe babeczki dyniowo-marchwiowe

Cynamonowe babeczki dyniowo-marchwiowe

[proporcje na około 20 babeczek]

Składniki podstawowe:

  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka lub 200 g pieczonej/gotowanej dyni
  • szkl mleka
  • pół szkl oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 2 duże marchewki
  • łyżeczka cynamonu
  • pół szkl cukru trzcinowego

Marchewkę obierz i zmiksuj lub zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

Wszystkie suche składniki ciasta podstawowego wymieszaj w jednej misce, a mokre w drugiej. Połącz składniki suche i mokre oraz dodatki, mieszając wszystko niezbyt dokładnie. Nałóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami do muffin. Piecz w 180°C przez 30-40 minut.

Cynamonowe babeczki dyniowo-marchwiowe

Cynamonowe babeczki dyniowo-marchwiowe

Tagi: , , , , ,