Aromatyczne babeczki, w których znajdziemy trochę zdrowych i smacznych warzyw. Bardzo wilgotne, mięciutkie. Mocno pachnące cynamonem.
Za ich pomocą można przemycić warzywa dzieciom. Moim dziewczynkom nie odpowiadały wyraźne kawałki marchewki, więc następnym razem dodam do masy pure z marchwi.
Podobne przepisy: waniliowe muffinki z nutellą, muffiny czekoladowe z dynią.
Cynamonowe babeczki dyniowo-marchwiowe
[proporcje na około 20 babeczek]
Składniki podstawowe:
- 2 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka lub 200 g pieczonej/gotowanej dyni
- szkl mleka
- pół szkl oliwy z oliwek
Dodatki:
- 2 duże marchewki
- łyżeczka cynamonu
- pół szkl cukru trzcinowego
Marchewkę obierz i zmiksuj lub zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Wszystkie suche składniki ciasta podstawowego wymieszaj w jednej misce, a mokre w drugiej. Połącz składniki suche i mokre oraz dodatki, mieszając wszystko niezbyt dokładnie. Nałóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami do muffin. Piecz w 180°C przez 30-40 minut.
Tagi: cynamon, dla dzieci, dynia, marchewka, mleko, mleko skondensowane
I na śniadanie, i na podwieczorek, i na kolację
Słusznie! 😀
Zjadłabym sobie taką 🙂
Gin, w takim razie polecam Ci ten sposób wykorzystania dyni 🙂 Słodkie wypieki jesienią to trochę słońca w domu 😉
Ładny kolorek babeczek. Smaczne musiały być.
Majanko, wciąż szukam słonecznych kolorów w potrawach 🙂
Jedno i drugie!
[…] : Tarta pełnoziarnista z pieczonymi burakami i dynią / Babeczki z karmelizowanym porem / Cynamonowe babeczki dyniowo-marchwiowe / Zupa dyniowa z kluseczkami […]