Kasza jaglana, daktyle i żurawina to dla mnie smakowite połączenie. Poza tym wszystkie składniki batoników są zdrowe i zasilają organizm w cenne składniki. Kasza tutaj nie rozgotowuje się, jest al dente i lekko chrupiąca, bo pieczona. Chrupie również słonecznik i siemię lniane, natomiast masa łącząca wszystkie składniki nie zastyga zbyt mocno, więc powstaje wypiek delikatny.

Batoniki upiekłam dla zaprzyjaźnionego Alergika. Są bez mleka krowiego, bez jajek, bez glutenu.

Batoniki jaglane 0

Batoniki jaglane

  • 1/3 szkl (około 70 ml) kaszy jaglanej
  • szkl (200 ml) mleka kokosowego
  • szkl suszonych owoców i nasion, u mnie:
    • 1/3 szkl żurawiny
    • 1/3 szkl daktyli pokrojonych w paski lub kostkę
    • 1/3 szkl słonecznika
    • 1,5 łyżeczki siemienia lnianego
    • łyżka rodzynek
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • malutka szczypta soli

Mleko podgrzej, ale nie zagotuj. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, odstaw na kilka minut.

Rozłóż masę w szerokiej blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piecz pół godziny w 180°C, potem pół godziny w 140°C. Jeśli wolisz nie zrumienione batoniki, to piecz godzinę w 140°C.

Batoniki jaglane 1Batoniki jaglane 2Batoniki jaglane 3Batoniki jaglane 4Batoniki jaglane 5Batoniki jaglane 6

Batoniki jaglane

Tagi: , , , , , , , , ,