Kasza jaglana, daktyle i żurawina to dla mnie smakowite połączenie. Poza tym wszystkie składniki batoników są zdrowe i zasilają organizm w cenne składniki. Kasza tutaj nie rozgotowuje się, jest al dente i lekko chrupiąca, bo pieczona. Chrupie również słonecznik i siemię lniane, natomiast masa łącząca wszystkie składniki nie zastyga zbyt mocno, więc powstaje wypiek delikatny.
Batoniki upiekłam dla zaprzyjaźnionego Alergika. Są bez mleka krowiego, bez jajek, bez glutenu.
Batoniki jaglane
- 1/3 szkl (około 70 ml) kaszy jaglanej
- szkl (200 ml) mleka kokosowego
- szkl suszonych owoców i nasion, u mnie:
- 1/3 szkl żurawiny
- 1/3 szkl daktyli pokrojonych w paski lub kostkę
- 1/3 szkl słonecznika
- 1,5 łyżeczki siemienia lnianego
- łyżka rodzynek
- 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- malutka szczypta soli
Mleko podgrzej, ale nie zagotuj. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, odstaw na kilka minut.
Rozłóż masę w szerokiej blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piecz pół godziny w 180°C, potem pół godziny w 140°C. Jeśli wolisz nie zrumienione batoniki, to piecz godzinę w 140°C.
Tagi: cukier trzcinowy, daktyle, dla alergików, dla dzieci, kasza jaglana, mleko kokosowe, rodzynki, siemię lniane, słonecznik, żurawina
https://www.facebook.com/dietaminka/photos/pb.210909255724617.-2207520000.1408206110./335894843226057/?type=3&theater
wow! to jest to czego potrzebowałam 🙂 jutro dam znać jak wyszły i smakowały! MIŁEGO WIECZORU!
Aga, super! Czekam na wieści 🙂
ooo, właśnie czegoś takiego szukałam! 🙂
Czym zastąpić mleko kokosowe?
Mary, mlekiem skondensowanym albo mlekiem sojowym albo dowolnym innym mlekiem. Można też wykorzystać sok owocowy 🙂
idealne na górską wycieczkę:)
Zuza, tak, są bogate w cenne składniki, więc dodają energii. Ostrzegam, że trochę się kruszą. Jeśli to Ci nie przeszkadza, to warto takie batoniki zabrać w trasę 🙂
pyszności
Wyglądają bardzo smakowicie, w dodatku samo zdrowie! Muszę wypróbować:)
Rewelacyjne, ciekawe przepisy, będę odwiedzać!
Pozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com
Elena, jak już wypróbujesz ten przepis, daj znać jak Ci smakowały batoniki.
Cieszę się, że mój blog Ci się spodobał 🙂
Trochę zaszalałam i na weekend zrobiłam dla Męża te batoniki, a dla pozostałych ciasto – to mleczne 'biało-czarne’. Przepisy super!!! Ciasto jest NIESAMOWICIE delikatne idealne do kawy 🙂 kilka batoników Mąż spakował sobie na jutro do pracy – to taki cichy komplement 😉
Aga, fantastycznie! Bardzo się cieszę 🙂
Ciekawe co jeszcze tu znajdziesz ciekawego dla siebie? Daj znać, jeśli coś przygotujesz 🙂
Zrobię! 🙂
Daj znać jak wyszły 🙂