Te ciastka kojarzą mi się z wyjazdami na wieś, do naszej rodziny. Za każdym razem, kiedy tam przyjeżdżamy, ciastka już na nas czekają, albo robimy je razem. Specjalistką od ciastek jest Grażyna, a najchętniejsza do pomocy jest Łucja. Ciastka ze zdjęć zrobiły razem.

Ciasteczka są delikatne i kruche, bardzo smaczne. Niech Was nie przestraszy dodatek amoniaku. Po upieczeniu absolutnie nie czuj jego ostrego zapachu.

Przepis pochodzi ze starego wydania Kuchni polskiej.

Amoniaczki

Amoniaczki książka 2

Amoniaczki

  • 500 g mąki
  • 80 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • białko do posmarowania
  • 125 ml mleka
  • 10 g amoniaku
  • 50 g cukru kryształu do posypania
  • 20 g masła do nasmarowania blachy

Część mąki odłóż do podsypywania. Pozostałą wymieszaj na stolnicy z amoniakiem. Żółtka i jako zmiksuj z cukrem pudrem. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj ubite jajka oraz mleko i wyrób ciasto. powinno być dość miękkie. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut.

Wałkuj ciasto na grubość 3 mm i wykrawaj ciasteczka. układaj na posmarowanej blasze, smaruj roztrzepanym białkiem i posypuj cukrem kryształem. Piecz w 180°C przez około 15 minut, aż ciastka nabiorą jasnozłotego koloru.

Amoniaczki książka 1Amoniaczki 1Amoniaczki 2Amoniaczki 3Amoniaczki Łucja 1   Amoniaczki Łucja 3Amoniaczki 000Amoniaczki 0

Tagi: , ,