Święta już niedługo, więc podpowiadamy jakie wina będą pasowały do wybranych świątecznych dań.
W dopasowaniu win do potraw pomagał nam przyjaciel Janka, Tomek, sommelier ze sklepu Wino i Jazz. Tomek łączy dwie różne pasje – do wina i do biegania – które i nam są bliskie. Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu tego wpisu!

A może masz ochotę przejrzeć wszystkie przepisy na Adwent i Boże Narodzenie lub wszystkie przepisy na potrawy z dobranym winem.

Sledzie prowansalskie 0

Na zdjęciu: śledzie po prowansalsku.

Przystawki

Pasztet bez pieczenia z indyka i suszonych owoców

Pasztet świąteczny 6

Pasztety drobiowe dobrze się komponują z białymi winami. Będzie tu pasowało wino spokojne, lekkie i owocowe, na przykład Chardonnay z takich krajów jak południowa Francja, Chile, Australia. Wybieramy wina nie starzone w beczce dębowej.
Inną propozycją jest Pinot Grigio z Włoch lub sycylijskie Cataratto. Jest to fajna alternatywa dla osób lubiących mniej codzienne szczepy.
Większy wybór win pasujących do pasztetów mamy wśród win czerwonych. Szukamy win lekkich i owocowych, takich jak Merlot z Langwedocji lub też włoskiego Veneto. W grę wchodzą wina z Australii, Chile i RPA.
Z bardziej wyszukanych pasować będzie Negroamaro z regionu Puglia, które jest ciepłym winem o niskiej kwasowości.

Rożki francuskie z warzywami i serem kozim

Rożki francuskie z warzywami 00

Do francuskich rożków z warzywami i kozim serem proponujemy młodego wytrawnego (Trocken) Rieslinga, najlepiej z niemieckich regionów, takich jak Dolina Renu (Rheinhessen) lub Pfalz.
Polecamy także hiszpańskie lekko mineralne Albarino.
Z win czerwonych sprawdzi się Shiraz (Syrah) w zwyczajnym wydaniu (nie starzone w beczce) z Doliny Rodanu, Australii lub RPA.

Śledzie z cebulką – ze śmietaną lub oliwą/olejem

Tatar ze śledzia

Zobacz przepis ze zdjęcia.

Do śledzi wino raczej nie pasuje. Do tej przekąski z alkoholi najbardziej pasuje wódka.

Zupy

Barszcz z pasztecikami z grzybami lub kapustą

Barszcz z kiszonych buraków

Barszczu w zasadzie nie trzeba popijać winem. Gdyby ktoś miał ochotę dołożyć sobie winnego smaku do tego dania, to do pasztecików z grzybami lub kapustą, pasować będzie lekkie Pinot Noir.

Rosół

Do rosołu zwykle win się nie pija.

Dania główne

Kaczka pieczona

Piersi kaczki w słodko-winnej marynacie musztardowej

Do kaczki pieczonej z jabłkiem, jednym z najlepszych rozwiązań jest Malbec z Argentyny, który charakteryzuje się dojrzałym, ciemnym owocem. Dzięki temu wino nie jest cierpkie, a mamy wrażenie aromatów powideł śliwkowych. Ważne jest, aby było to młode i nie za ciężkie wino.
Z mniej znanych szczepów polecamy Aglianico.
Z białych win dobrze sprawdzi się Chardonnay z lekką beczką, w którym owoc wsparty będzie nutami maślano-tostowymi. Polecamy sięgnąć po butelkę z Californi lub Australii.

Przepiórka pieczona z ziołami

Warsztaty Frisco, przepiórka pieczona z ziołami 3

Przepiórka pieczona z ziołami będzie świetnie smakowała z młodym Sangiovese z Umbrii lub Toskanii (Chianti). Potrzebne jest tu wino lekkie o zrównoważonej taniczności.
Dobry wyborem będzie też Nero d’Avola rodem z Sycylii. To wino jest bardziej owocowe od Sangiovese, a przy tym mniej wytrawne.
Z białych win polecamy Viognier lub Viognier połączony z Chardonnay. Lekko pikantny Viognier z owocowym Chardonnay będzie idealną kompozycją do rozmarynu i pozostałych ziół użytych do przygotowania przepiórki.

Schab ze śliwką

Schab ze śliwką i morelą

Do schabu ze śliwką z czerwonych win proponujemy wina pełne i raczej cięższe, bogatsze i bardziej intensywne. Dobrym rozwiązaniem będzie kupaż Syrach i Grenache, najlepiej beczkowe. Uzyskujemy mieszankę korzennego, pikantnego i wytrawnego smaku Syraha z dobrą owocowością Grenache.
Z wielkich win proponujemy hiszpański region Priorat, który słynie z bogatych, pełnych, esencjonalnych i treściwych win.

Królik pieczony z warzywami

Królik pieczony z warzywami

Do pieczonego królika polecamy wina pełne i harmonijne, które podkreślą jego smak. Dobrym wyborem może okazać się ogólnie dostępne włoskie Sangiovese, które charakteryzuje się obecnością tanin. Jest to wybór na zasadzie przeciwieństw – delikatny królik i lekko cierpkie Sangiovese. Idąc tym samym tokiem myślenia, dobrym wyborem będzie hiszpańska Rioja, ale ważne, aby była młoda.

Ciasta i desery

Pierniczki miodowo-korzenne

Pierniczki migdałowo-miodowe

Do pierniczków i kruchych ciastek polecamy słodkie wina, takie jak Porto i Marsala.

Makowiec z bakaliami

Makowiec zawijany

Makowiec z bakaliami, w wersji lekko słodkiej, będzie dobrze smakował z Gewurztraminerem.

Sernik czekoladowy lub kawowy

Sernik potrójnie czekoladowy

Do sernika czekoladowego lub kawowego polecamy Porto lub Maderę.

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Do trufli czekoladowych idealnie będzie pasowało Porto.

Zobacz też propozycję łączenia win hiszpańskich z potrawami świątecznymi.

Wina hiszpańskie do potraw świątecznych

 

Tagi: ,