Święta już niedługo, więc podpowiadamy jakie wina będą pasowały do wybranych świątecznych dań.
W dopasowaniu win do potraw pomagał nam przyjaciel Janka, Tomek, sommelier ze sklepu Wino i Jazz. Tomek łączy dwie różne pasje – do wina i do biegania – które i nam są bliskie. Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu tego wpisu!
A może masz ochotę przejrzeć wszystkie przepisy na Adwent i Boże Narodzenie lub wszystkie przepisy na potrawy z dobranym winem.
Na zdjęciu: śledzie po prowansalsku.
Przystawki
Pasztet bez pieczenia z indyka i suszonych owoców
Pasztety drobiowe dobrze się komponują z białymi winami. Będzie tu pasowało wino spokojne, lekkie i owocowe, na przykład Chardonnay z takich krajów jak południowa Francja, Chile, Australia. Wybieramy wina nie starzone w beczce dębowej.
Inną propozycją jest Pinot Grigio z Włoch lub sycylijskie Cataratto. Jest to fajna alternatywa dla osób lubiących mniej codzienne szczepy.
Większy wybór win pasujących do pasztetów mamy wśród win czerwonych. Szukamy win lekkich i owocowych, takich jak Merlot z Langwedocji lub też włoskiego Veneto. W grę wchodzą wina z Australii, Chile i RPA.
Z bardziej wyszukanych pasować będzie Negroamaro z regionu Puglia, które jest ciepłym winem o niskiej kwasowości.
Rożki francuskie z warzywami i serem kozim
Do francuskich rożków z warzywami i kozim serem proponujemy młodego wytrawnego (Trocken) Rieslinga, najlepiej z niemieckich regionów, takich jak Dolina Renu (Rheinhessen) lub Pfalz.
Polecamy także hiszpańskie lekko mineralne Albarino.
Z win czerwonych sprawdzi się Shiraz (Syrah) w zwyczajnym wydaniu (nie starzone w beczce) z Doliny Rodanu, Australii lub RPA.
Śledzie z cebulką – ze śmietaną lub oliwą/olejem
Zobacz przepis ze zdjęcia.
Do śledzi wino raczej nie pasuje. Do tej przekąski z alkoholi najbardziej pasuje wódka.
Zupy
Barszcz z pasztecikami z grzybami lub kapustą
Barszczu w zasadzie nie trzeba popijać winem. Gdyby ktoś miał ochotę dołożyć sobie winnego smaku do tego dania, to do pasztecików z grzybami lub kapustą, pasować będzie lekkie Pinot Noir.
Rosół
Do rosołu zwykle win się nie pija.
Dania główne
Kaczka pieczona
Do kaczki pieczonej z jabłkiem, jednym z najlepszych rozwiązań jest Malbec z Argentyny, który charakteryzuje się dojrzałym, ciemnym owocem. Dzięki temu wino nie jest cierpkie, a mamy wrażenie aromatów powideł śliwkowych. Ważne jest, aby było to młode i nie za ciężkie wino.
Z mniej znanych szczepów polecamy Aglianico.
Z białych win dobrze sprawdzi się Chardonnay z lekką beczką, w którym owoc wsparty będzie nutami maślano-tostowymi. Polecamy sięgnąć po butelkę z Californi lub Australii.
Przepiórka pieczona z ziołami
Przepiórka pieczona z ziołami będzie świetnie smakowała z młodym Sangiovese z Umbrii lub Toskanii (Chianti). Potrzebne jest tu wino lekkie o zrównoważonej taniczności.
Dobry wyborem będzie też Nero d’Avola rodem z Sycylii. To wino jest bardziej owocowe od Sangiovese, a przy tym mniej wytrawne.
Z białych win polecamy Viognier lub Viognier połączony z Chardonnay. Lekko pikantny Viognier z owocowym Chardonnay będzie idealną kompozycją do rozmarynu i pozostałych ziół użytych do przygotowania przepiórki.
Schab ze śliwką
Do schabu ze śliwką z czerwonych win proponujemy wina pełne i raczej cięższe, bogatsze i bardziej intensywne. Dobrym rozwiązaniem będzie kupaż Syrach i Grenache, najlepiej beczkowe. Uzyskujemy mieszankę korzennego, pikantnego i wytrawnego smaku Syraha z dobrą owocowością Grenache.
Z wielkich win proponujemy hiszpański region Priorat, który słynie z bogatych, pełnych, esencjonalnych i treściwych win.
Królik pieczony z warzywami
Do pieczonego królika polecamy wina pełne i harmonijne, które podkreślą jego smak. Dobrym wyborem może okazać się ogólnie dostępne włoskie Sangiovese, które charakteryzuje się obecnością tanin. Jest to wybór na zasadzie przeciwieństw – delikatny królik i lekko cierpkie Sangiovese. Idąc tym samym tokiem myślenia, dobrym wyborem będzie hiszpańska Rioja, ale ważne, aby była młoda.
Ciasta i desery
Pierniczki miodowo-korzenne
Do pierniczków i kruchych ciastek polecamy słodkie wina, takie jak Porto i Marsala.
Makowiec z bakaliami
Makowiec z bakaliami, w wersji lekko słodkiej, będzie dobrze smakował z Gewurztraminerem.
Sernik czekoladowy lub kawowy
Do sernika czekoladowego lub kawowego polecamy Porto lub Maderę.
Trufle czekoladowe
Do trufli czekoladowych idealnie będzie pasowało Porto.
Zobacz też propozycję łączenia win hiszpańskich z potrawami świątecznymi.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, wino do potrawy
Do śledzi pasuje wino musujące Brut Nature, czyli z zerowym dosage.
dzięki za podpowiedź – będę musiał przetestować
A Ty podajesz, tak ogólnie, wino do śledzia? Pytam, bo osobiście, tak jak i przy barszczu, nie mogę się przekonać do podania wina
Ciekawe i kształcące zestawienie, choć zabrakło mi wina do karpia (choć obstawiałbym białe półsłodkie 🙂 ). Co do śledzi to chyba temat dość kontrowersyjny, bo zdecydowana większość podaje go z wódką, ale moim zdaniem mocne alkohole całkowicie psują smak i niweczą starania kucharza. Wolałbym podać śledzie z owocowym Wieden&Berg, ewentualnie dobrej jakości cydrem. Jednak nie da się ukryć, że niektóre potrawy lepiej smakują bez towarzystwa, pozdrawiam!