Pojawiła się taka potrzeba chwili, aby upiec ciasto bez nabiału. Zdecydowałam się tym razem na ciasto drożdżowe, bo miało smakować mojemu Tacie 🙂 Ciasto bez jajek szybciej czerstwieje, ale krótko po upieczeniu niczym nie ustępuje w smaku ciastom na jajkach i maśle. Ciekawym doświadczeniem była dla mnie wegańska kruszonka. Słabo trzymała się ciasta, ale smakowała całkiem dobrze. W każdym razie Łucja wyjadała kruszonkę łyżeczką i musiałam mocno pilnować, aby nie zeskrobała wszystkiego z ciasta 😀
Wegańskie ciasto drożdżowe
[blacha formatu A4]
Ciasto drożdżowe:
- pół kg mąki
- torebka suchych drożdży
- 60 g cukru
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- pół łyżeczki cynamonu
- 80 g oleju
- 230 ml mleka sojowego
- szczypta soli
Kruszonka:
- 60 g oleju
- 60 g cukru
- 120 g mąki
- łyżka cukru trzcinowego i pół łyżeczki cynamonu do posypania wierzchu kruszonki
Ciasto drożdżowe. Wszystkie składniki zmiksuj i wyrób ciasto. Odstaw na pół godziny aż podwoi objętość.
Ponownie wyrób ciasto. Uformuj dłońmi placek i przełóż go do formy wyłożonej papierem do wypieków. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 15 minut.
Kruszonka. Zmiksuj składniki kruszonki. Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Ewentualnie dodaj trochę wody, jeśli ciasto jest zbyt sypkie. Ja nie dodałam i kruszonka miała tendencję do spadania.
Posyp ciasto równomiernie kruszonką, a następnie cukrem trzcinowym i cynamonem.
Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Zostaw komentarz