W upał nie da się  zrobić klasycznego tortu. Zwłaszcza pieczenie jest trudne. Trudne jest nawet zjedzenie 😉 Dlatego w takie dni wybieram torty galaretkowe. Moje dzieci je uwielbiają. Tym razem galaretkę połączyłam z gęstym jogurtem bałkańskim. Dzięki temu cały tort stał się bardziej zwarty. U nas owoce znalazły się tylko na samej górze, ale można je włożyć do każdej warstwy, szczególnie do tych bez jogurtu.

Podobne przepisy: tort galaretkowy (bardzo nietypowy), kolorowe ptasie mleczko, torcik pianka z galaretką.

Tort jogurtowo-galaretkowy z borówkami

Tort jogurtowo-galaretkowy z borówkami

  • 5 galaretek: truskawkowa, malinowa, pomarańczowa, cytrynowa i agrestowa
  • opakowanie (około 250 g) jogurtu greckiego
  • opakowanie borówek
  • kilka podłużnych biszkoptów
  • pół szkl mleka

Do wszystkich galaretek użyj 1,5 szklanki wody, zamiast dwóch. W celu przyspieszenia tężenia, miskę z galaretką wstawiaj do większej miski z zimną wodą.

Przygotuj galaretki truskawkową i malinową. Kiedy galaretka truskawkowa wystygnie i zacznie tężeć zmiksuj ją z połową jogurtu.

Dno tortownicy wyłóż papierem do wypieków. Biszkopty namocz krótko w mleku i ułóż w odstępach na dnie tortownicy. Na to wylej galaretkę truskawkową z jogurtem. Wstaw do lodówki na co najmniej 15 minut, aż masa stężeje. Następnie do tortownicy wlej galaretkę malinową i ponownie wstaw wszystko do lodówki.

Następnie wykonaj galaretkę pomarańczową i cytrynową. Do przestudzonej pomarańczowej dodaj pozostały jogurt i zmiksuj. Wylej masę na stężałą warstwę malinową. Kiedy warstwa pomarańczowa stężeje, wylej na nią galaretkę cytrynową i ponownie wstaw tort do lodówki. W tym czasie przygotuj galaretkę agrestową.

Na prawie stężałej galaretce cytrynowej ułóż borówki. Zalej je niewielką ilością galaretki agrestowej i wstaw do lodówki. Kiedy cienka warstwa galaretki stężeje i owoce będą unieruchomione, możesz nalać pozostałą galaretkę.

Możesz zrobić więcej warstw, jeśli wysokość tortownicy na to pozwala.

Tort galaretkowy z borówkami

Tagi: , , , , , ,