Tort czekoladowy z masą mascarpone

Poznajcie tort urodzinowy Emilki. Czekoladowy. Nie mógł być inny w przypadku tej Jubilatki. Lekki biszkopt mocno kakaowy, przełożony puszystą masą z serkiem mascarpone. Dekoracja wg projektu Emilki 🙂

Z przepisem zapoznała mnie Ania, która jest mistrzynią biszkoptów, a od niedawna także wielbicielką czekolady 🙂

A może zainteresują Cię inne moje torty?

Tort czekoladowy z masą mascarpone

Tort czekoladowy z masą mascarpone

Składniki biszkoptu (tortownica 26 cm):

  • 6 jajek
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
Składniki masy:
  • 400 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Poncz do nasączenia biszkoptu:
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Jeśli wolisz inny smak ponczu, wypróbuj: 2 torebki herbaty czarnej lub owocowej (wiśniowa, malinowa, truskawkowa) zalej połową szklanki wrzątku. Po zaparzeniu herbaty dodaj 1-2 łyżeczki cukru.

[:Listonic]

Biszkopt. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Wyłącz mikser i łyżką wymieszaj z mąką i kakao. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy biszkopt jest suchy.

Jak upiec piękny równy biszkopt i co zrobić, żeby nie opadł? Zobacz naszą instrukcję filmową.

Poncz. Do szklanki wsyp kakao i cukier. Dodaj trochę wrzątku, wymieszaj dokładnie, rozcierając grudki, dolej pozostały wrzątek i znowu wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.

Masa. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na wysokich obrotach. Zmniejsz obroty i dodaj serek mascarpone.

Ostudzony biszkopt przetnij na dwie części, używając dużego ostrego noża. Biszkopt dobrze jest odwrócić do góry nogami wtedy spód biszkoptu staje się równym wierzchem.
Pierwszy blat biszkoptowy nasącz przestudzonym ponczem i wyłóż na niego połowę masy mascarpone. Przykryj drugim blatem, nasącz i wyłóż drugą połowę masy. Masą wysmaruj również boki tortu. Na wierzchu ułóż cukrowe ozdoby.
Tort czekoladowy z kremem mascarpone 1Tort czekoladowy z kremem mascarpone 2Tort czekoladowy z kremem mascarpone 3Tort czekoladowy z kremem mascarpone 4
tort czekoladowy z masą mascarponeTort czekoladowy z masą mascarpone
Zobacz też inne torty:
Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

45 komentarzy

    1. Aniu, od kiedy widziałam jak rzucasz biszkoptem i że jemu to wcale nie przeszkadza, uznałam, że dam radę 😉

    1. Wiosenko, ten tort jest tak delikatny i nie za mocno słodki, że każdemu pasuje 🙂 Spróbuj koniecznie.

    1. Jolu, warto wypróbować ten przepis. Nie jest ani trudny ani pracochłonny, a smakuje wyśmienicie!

    2. Witam
      Tu mam wielkie ale ….Masa. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na wysokich obrotach. Zmniejsz obroty i dodaj serek mascarpone. Niestety tort poszedł do śmietnika , bo śmietanę nie powinno ubijać się wraz z cukrem, tylko sama śmietanę się ubija i dodaje potem cukru, masa wyszła mi lejsta jak woda. Nie ubiła się. I myślałam że zastygnie mi w lodówce ale niestety nie zastygła , przepis jednym słowem do D….

      1. Weronika, cukier można dodać od razu. Być może bez cukru śmietana ubije się szybciej, ale z cukrem również da się ubić.
        Czasami można trafić na śmietanę, która ubija się z trudem. Trzeba koniecznie stosować najwyższe dopuszczalne obroty i ubijać do skutku.
        Dlaczego wyrzuciłaś cały tort? Czy tą lejącą, nieubitą śmietaną jednak przełożyłaś biszkopt?
        Na przyszłość można rozważyć dodanie łyżeczki rozpuszczonej i ostudzonej żelatyny do śmietany, która słabo się ubija.

    1. Marta, biszkopt nie wymaga proszku do pieczenia 🙂 Puszystości nadają mu ubite białka.

    1. Aniach32, myślę, że spokojnie możesz użyć mniej śmietanki. W takiej sytuacji mascarpone dodawaj stopniowo, bo być może trzeba zmniejszyć również jego ilość. Smak masy za bardzo się nie zmieni, ale będzie jej mniej, czyli powstaną cieńsze warstwy śmietanowe.

  1. a czy wtedy mam zmniejszyć ilość cukru pudru i czy moge dodać do tego cukier waniliowy a i jeszcze do tego czy znasz jakiś sprawdzony przepis na krem lub mase limonkowa lub cytrynowa?

  2. dziękuje a jakiś krem limonkowy bez urzycia serka mascarpone, a czy do serka mascarpone można dodać truskawki które zmiksowałam i przetarłam przez sitko? :)a i czy można biszkopt zabarwić kisielem jak tak to prosze o jakiś przepis a czy to bardzo zmienij smak?

    1. Aniach32, aktualnie nie mam więcej przepisów na krem limonkowy.
      Wydaje mi się, że można bez problemu wymieszać mascarpone ze zmiksowanymi truskawkami. Trzeba taką mieszankę dokładnie zmiksować lub wymieszać pozostawiając czerwone smugi – jeśli takie lubisz.
      Jak najbardziej można w biszkopcie część mąki zastąpić kisielem w proszku – wtedy biszkopt nabierze koloru od koloru kisielu.

    2. a mam pytaanko jak sie zakłąda taką stronkę bloga bo ja też bym z chęcia chciała zeby moje przepisy były na internecie i grafikach bardzo prosze o pomoc 🙂

      1. Aniach32, najlepiej skorzystaj z jakiejś darmowej platformy blogowej typu blox albo blogspot. W szczegółach nie pomogę, ale tam wszystko jest bardzo proste, nawet dla osób, które nie miały zbyt wielkiego kontaktu z internetem. Powodzenia! 🙂

  3. a ty na ktorym zakłaałaś że twoje przepisy się pojawiają na internecie i na grafikach bo na blogspod mam i tam ani komentarzy ani nikt nie patrzy na niego 🙁

    1. Aniach32, zaczynałam na Bloog, ale to nie ma większego znaczenia. Mój blog ma prawie 7 lat, więc zdążyłam nazbierać stałych czytelników i zyskać przychylność Google 😉

    1. Kasia, nie więcej niż 2 dni wcześniej. Przechowuj w lodówce, zawinięty w torebkę foliową.

  4. Proszę o radę. Będę miała ok 16 gości, czy taki tort wystarczy, czy lepiej zrobić 2 x większy?
    I jak zrobić taki napis? 🙂

    1. Kasia, ten tort na pewno da się pokroić na 16 części przyzwoitej wielkości. Powinien wystarczyć, ale wszystko zależy od tego co jeszcze zamierzasz podać, czyli czy w momencie podania tortu goście będą najedzeni. Natomiast gdybyś użyła 2 x więcej ciasta, to chyba nie ma takich wielkich tortownic. Trzeba by było upiec dwa placki i zrobić wyższy tort.
      Jeśli chodzi o napis, to ułożyły go dzieci, wykorzystując czekoladowe łezki, takie jak tu: https://www.google.pl/search?q=czekoladowe+%C5%82ezki&espv=2&biw=1366&bih=653&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjF36XJsKvKAhXDbxQKHTvnAvgQsAQIHQ
      Można je kupić w sklepach z artykułami cukierniczymi.

  5. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Napis zrobię chyba rozpuszczając czekoladę po prostu 🙂
    Dam znać jak wyszło i jak się uda ze zdjęciem 🙂

  6. Musiałam zrobić masy x2 bo mi nie starczyło. Efekt trochę jakby mi się rączki trzęsły, ale jak na pierwszy raz i tak jestem z siebie dumna 😉 Zdobienie zrobiłam rozpuszczoną czekoladą, dodałam do niej troszkę wody.

    1. Kasiu, śmietana wytrzymuje 1-2 doby. Gdybyś użyła posypek cukrowych, to mogłyby się lekko rozpuścić na śmietanie, ale w Twoim przypadku wszystkie dekoracje były bezpieczne.
      Gratuluję pięknego własnoręcznie wykonanego tortu! 🙂
      A na przyszłość podpowiadam, że bezpieczniej jest rozpuszczać czekoladę z dodatkiem masła, śmietany lub mleka. Woda może sprawić, że roztopiona czekolada się skurczy. Jednak patrząc na zdjęcie wnioskuję, że Twoja czekolada rozpuściła się jak należy 🙂

  7. Polecam tort, jest bardzo bardzo smaczny! Wcześniej nie miałam czasu wypróbować sama przepisu, więc było ryzyko, ale wyszedł pyszny. Ja polecam masę zrobić z podwójnej ilości śmietany i serka 🙂

    1. Kasia, dziękuję za Twoją opinię o torcie 🙂 Bardzo się cieszę, że Ci smakował. Oczywiście ilość masy to kwestia gustu. Dziękuję za sygnał, że niektórzy wolą więcej masy 🙂

  8. Olu, a czy mogłabyś podpowiedzieć mi jakim innym smakiem mógłby być nasączony biszkopt? Tak dla przełamania, kontrastu, np wiśniowy? Podpowiedz proszę i proporcje co i jak.
    Acha, no i jeszcze pytanie dlaczego to musi być wrzątek? Polewamy wrzątkiem czy ostudzamy i dopiero polewamy?

    1. Kasiu, polewamy przestudzonym ponczem i nie musi to być kakao. Może być też esencja czarnej lub owocowej herbaty – 2 torebki zalane pół szklanki wrzątku i ewentualnie dosłodzone, jeśli lubicie słodkie torty. Wiśniowy smak jak najbardziej pasuje. Pasuje też malinowy. W wersji dla dzieci mógłby też być truskawkowy.
      Dzięki za Twoje pytania, zaraz rozjaśnię tą sprawę we wpisie 🙂

  9. Robiłam ten tort już 4 razy, pyszny. Ze swojej strony mogę polecić poncz który zrobiłam na bazie zmieszania wódki śliwkowej soplica (są bardzo różne smaki wiśniowa, malinowa itd.) 1/4 szklanki i soku malinowego swojskiego też 1/4 szklanki – sok był lekko słodki więc już nie dodawałam cukru pudru. Poncz super przełamał smak kakao i wyszło jeszcze pyszniej! Polecam!

    1. Kasiu, bardzo się cieszę, że tort Ci smakował! 🙂
      Ja przeważnie robię torty dla dzieci, więc alkohol nie wchodzi w grę 😉

  10. Właśnie skończyłam moje ciasto. Jedynie co dodałam to rozpuszczoną żelatynę do serka i śmietany. Całość polalam roztopioną czekolada i udekorowała posypką czekoladowa. Jutro spróbuję jak smakuje 😉 . Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.