Przed każdymi urodzinami każdej z trzech naszych córek zadaję pytanie: jaki chcesz mieć tort urodzinowy. Domyślacie się jaka jest odpowiedź? Najczęstszą odpowiedzią jest tort brownie lub tort czekoladowy. Oba torty uwielbiamy i co jakiś czas powstają ich kolejne wersje smakowe. Tym razem Emilka poprosiła o tort brownie z nutellą i bitą śmietaną. Na bieżąco ustaliłyśmy, że wybieramy opcję z mniejszą średnicą tortu i większą ilością warstw. Przyznaję, że wyzwaniem było później krojenie tej tortowej wieży, ale generalnie tort wyszedł pyszny i piękny, a wszystkie jego kawałki wylądowały w całości na talerzykach.

Tort brownie z nutellą i bitą śmietaną
Tort brownie z nutellą i bitą śmietaną

  • kilka łyżek nutelli
  • 400 ml śmietanki 30%
  • łyżka żelatyny

Brownie:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (używam Wedla)
  • kostka masła
  • 6 jaj
  • 30 dkg cukru
  • 10 dkg mąki
  • szczypta soli

Brownie. Do szklanej, ceramicznej lub metalowej miski włóż połamaną na kawałki czekoladę oraz pokrojone masło. Ustaw miskę na garnuszku z wrzącą wodą tak, by dno miski nie dotykało wody. Mieszaj czekoladę w masłem aż do całkowitego rozpuszczenia.
W tym czasie zmiksuj na puszystą pianę jajka z cukrem, solą i mąką. Dodaj roztopioną i przestudzoną czekoladę i wymieszaj. Przelej masę do 4 tortownic (możesz piec na raty, jeśli nie masz tylu), z dnem wyłożonym papierem do wypieków. Piecz w 180°C przez 15 minut. Po wystudzeniu oderwij papier od spodu ciasta.

Śmietanka. Żelatynę rozpuść w 1/4 szkl wrzątku i odstaw do przestudzenia. Śmietankę ubij, ale nie na sztywno. Cały czas miksując dodawaj powoli żelatynę, starając się natychmiast ją miksować, aby nie powstały żelatynowe kluski. Możesz dosłodzić śmietankę, jeśli potrzebujesz, ale moim zdaniem nie jest to konieczne, ponieważ pozostałe składniki są słodkie. Ubij śmietankę na sztywno i odczekaj chwilę aż żelatyna zacznie się ścinać.

Złożenie tortu. Na paterze ułóż pierwszą warstwę brownie, posmaruj ją nutellą, nałóż 1/3 porcji ubitej śmietany. Połóż następną warstwę brownie – może być spodem do góry – wtedy powierzchnia będzie łatwiejsza do smarowania. Posmaruj nutellą, połóż warstwę śmietanki. Analogicznie dołóż dwie kolejne warstwy brownie, przy czym ostatnią posmaruj nutellą, ale nie nakładaj już śmietanki (powinna być już cała zużyta). Wierzch możesz przyozdobić drażami M&M’s lub według własnego pomysłu.

Tort brownie z nutellą i bitą śmietanąTort brownie z nutellą i bitą śmietanąTort brownie z nutellą i bitą śmietaną

Tagi: , , ,