Oto moje ulubione ciasto w tym sezonie 🙂  Kruchy spód, budyń i owoce sezonowe – to jest to czego mi trzeba 🙂 Jeśli jeszcze nie próbowałaś, to spróbuj koniecznie!

Jeśli nie masz czasu na czekanie aż stężeje galaretka, to zrób Tartę z budyniem i dżemem malinowym lub Powidłami śliwkowymi.

Tarta owocowa z budyniem

Tarta owocowa z budyniem

Kruchy spód:

  • 2 szkl mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • ew. 2-3 łyżki wody
  • 2 paczki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 2 i pół szkl mleka
  • owoce sezonowe
  • opakowanie galaretki owocowej

Masło musi być prosto z lodówki, a jeszcze lepiej zamrożone. Jeżeli masło nie jest zamrożone, to wszystkie składniki ciasta posiekaj nożem, a potem szybko wyrób ręką. Zamrożone masło pokrój na kilka kawałków i zmiksuj niezbyt drobno. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i szybko zagnieć ciasto. Teraz możesz uformować kulę i włożyć na pół godziny do lodówki lub od razu cienko rozwałkować. Ciasto może się trochę kruszyć, ale nie należy się tym przejmować. Przełóż rozwałkowany placek do formy na tartę lub na średniej wielkości blachę do pieczenia. Dokładnie wylep brzegi i nakłuj widelcem w kilku miejscach. Piecz w temperaturze 180°C aż ciasto ładnie się zrumieni.

Przygotuj budyń wg przepisu, używając mniejszej ilości mleka (2 i pół szkl), i wylej na kruchy spód. Kiedy przestygnie ułóż na wierzchu owoce i zalej dobrze przestudzoną galaretką przyrządzoną ze szklanką wody (zamiast dwóch podanych w przepisie).

Teraz czeka Cię najtrudniejszy etap przygotowania: zaczekaj aż stężeje 😉

Tagi: , , , ,