Od dawna chciałam nauczyć się przyrządzać tartę cytrynową. Wreszcie nadarzyła się okazja. Uczyła mnie sama Mistrzyni cukiernictwa, Bożena Sikoń, więc receptura jest cenna 🙂 Na warsztaty zostałam zaproszona z okazji planowanego rozpoczęcia kolejnej edycji „Polskiego turnieju wypieków” na kanale TLC. Pani Bożena będzie tam jurorką, a pierwszy odcinek możecie obejrzeć 4 września o godzinie 22.30. Zobaczcie też krótką relację z warsztatów.

Tarta cytrynowa składa się z bardzo delikatnego i słodkiego kruchego spodu, kremu cytrynowego z dodatkiem nie tylko cytryny, ale i grejpfruta, oraz bezy włoskiej opalanej palnikiem. Pracy jest przy tym sporo, ale przy zachowaniu staranności wykonania, powinno się udać 🙂

Tarta cytrynowa Bożeny Sikoń

Tarta cytrynowa Bożeny Sikoń

[proporcje na tartę o średnicy 27 cm]

Kruchy spód:

  • 360 g mąki
  • 225 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 3 żółtka (60 g)
  • kilka kropel soku z cytryny

Krem cytrynowy:

  • 2 cytryny
  • sok z 1/3 grejpfruta
  • 125 g masła
  • 210 g cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 4 płatki żelatyny

Beza włoska:

  • 150 g cukru kryształ
  • 75 g białek
  • woda

Kruchy spód

  1. Składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 min.
  2. Ciasto rozwałkować i nałożyć na foremkę, obciąć nadmiar ciasta
  3. Ciasto w formie wyłożyć folią z obciążeniem (fasola, groszki)
  4. Piec 10 min. w 180°C – 200°C
  5. Zdjąć folię z obciążeniem i dopiec przez następne 15 min. w temperaturze  180°C

Krem cytrynowy

  1. Sok z cytryn i grejpfruta wycisnąć do garnka
  2. Dodać cukier puder, masło – zagotować
  3. Jajka roztrzepać i dodać do gorącej masy cytrynowej, ponownie zagotować
  4. Do kremu dołożyć namoczone płatki żelatyny i odstawić do ostudzenia
  5. Ostudzony krem ponownie zmiksować

Beza włoska

  1. Białka ubić z 50 g cukru
  2. 100 g cukru zalać wodą (tak aby woda pokrywała cukier) i gotować do „próby nitki” (ok. 120 °C)
  3. Zalać ugotowanym cukrem lekko ubite  białko i dobrze ubić bezę na wysokich obrotach

 Złożenie

  1. Na upieczony spód wylewamy podbity (zmiksowany) krem cytrynowy. Odstawiamy do zastygnięcia na ok. 2 godziny do lodówki
  2. Zastygnięty krem szprycujemy przygotowaną bezą i przypalamy palnikiem

Tarta cytrynowa 1Tarta cytrynowa 2Tarta cytrynowa 3Tarta cytrynowa 4

Tarta cytrynowa Bożeny Sikoń

Tagi: , , , , , , ,