Zapraszam Was wiosennie na ciasto lekkie i bardzo smaczne. Jeszcze nie mamy świeżych warzyw i owoców, więc chciałam zaproponować Wam coś po prostu lekkiego 🙂
Takie ciasto ładnie się prezentuje i pysznie smakuje. A dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta, możecie je wykonać bardzo szybko. Oprószone cukrem pudrem kusi mocno 🙂
Punktem wyjścia był dla mnie przepis Dorotus, ale jednak zrobiłam trochę inaczej, żeby moje dzieci chciały spróbować 😉
Strudel jabłkowy w ciście filo
- 4 jabłka
- cytryna
- łyżeczka cynamonu lub łyżka syropu klonowego
- 30 g cukru pudru + do oprószenia ciasta
- 4 arkusze ciasta filo
Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki grubości 2 mm. Przełóż je do miski, dodaj sok wyciśnięty z cytryny, cukier puder i cynamon i wszystko wymieszaj.
Arkusze ciasta filo ułóż równo jeden na drugim i połóż je krótszym bokiem do siebie. Wzdłuż tego boku nałóż jabłka i od razu zwiń ciasto. Jeżeli będziesz zwlekać ze zwinięciem ciasta, to arkusze rozmiękną i trudno będzie je zawijać (widać to na jednym ze zdjęć). Przenieś strudel na blachę wyłożoną papierem do wypieków.
Piecz 30 minut w 180ºC. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem. Krój nożem z piłką, pod kątem, na kawałki grubości 2,5 cm.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, ciasto filo, cukier puder, cynamon, jabłka, sok z cytryny, syrop klonowy
Smakowity strudel:)
Pozdrawiam ciepło.
Majanko, dzięki!
wszystko super, tyle że w mojej okolicy na hasło 'filo’ ekspedientki na mnie patrzą jak na kosmitę..jak się zaopatrzę w wielkim mieście, z chęcią zrobię, bo chodzi już za mną ta chętka od dawna. deser wygląda naprawdę fajnie!
Ma mi, zaopatrz się w mieście i przechowuj w zamrażalniku 🙂 Warto!