Na te Święta po raz pierwszy w życiu upiekłam struclę z makiem. Janek uwielbia! Ja też lubię, ale po spróbowaniu mojej własnej, ja również jestem zachwycona tym ciastem 🙂 Masę makową kupiłam gotową, bo czasu miałam niewiele. Jednak bakcyla makowego złapałam i pewnie w przyszłym roku wszystko zrobię sama.
Ciasto w tej strucli jest krucho-drożdżowe, przepyszne! Masa była bardzo wilgotna, a lukier cytrynowy. Dla mnie ideałem byłaby skórka pomarańczowa na wierzchu, ale Janek tym razem poprosił o wersję bez skórki.
Wzorowałam się na przepisie Kass.
Strucla z makiem
- 500 g mąki tortowej
- 150 g masła
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 100 ml śmietanki (dałam jogurt naturalny)
- torebka suchych drożdży (lub tyle ile producent zaleca użyć do 500 g mąki)
- około 500 g gotowej masy makowej
- pół szkl cukru pudru – na lukier
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- ew. kandyzowana skórka pomarańczowa
Na stolnicę wysyp mąkę, na środku zrób dołek i włóż tam kawałki masła, jajka, żółtka, śmietankę i drożdże. Posiekaj nożem i wyrób, jak zwykłe ciasto kruche, na gładką i elastyczną masę. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość, ale mi nie urosło ani trochę (nawet mnie to nie zdziwiło, bo – jak do ciasta kruchego – użyłam bardzo zimnego masła).
Ciasto podziel na 2 części i każdą rozwałkuj na duży prostokąt grubości pół centymetra. Na wierzchu rozsmaruj masę makową, zostawiając 2 cm brzegu. Zwiń struclę i zawiń niezbyt ściśle w papier do pieczenia tak, by koniec papieru był pod ciastem (mi owijanie nie wyszło najlepiej). Odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na 20 minut. Piecz godzinę w 180ºC.
Utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny. Powstałym lukrem polej wystudzone ciasto. Możesz posypać też skórką pomarańczową – od razu, zanim lukier stwardnieje.
Jeśli masz Thermomix:
Włóż do naczynia masło pokrojone na kawałki. Zmiksuj: obr 5, czas 10 s. Dodaj pozostałe składniki ciasta, oprócz mąki i zmiksuj: obr 4, czas 10 s. Dodaj mąkę i ponownie zmiksuj: obr 3, czas 30 s. W razie potrzeby zgarnij kopystką resztki ciasta ze ścianek i znów zmiksuj. Szybko wyrób ciasto. Dalej postępuj wg przepisu powyżej.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, mak, sok z cytryny, Thermomix
Pysznie wygląda. Uwielbiam struclę z makiem:)
Pozdrowienia:)
Majanko, dzięki 🙂 Strucla z makiem to pyszne ciasto 🙂
Ale bym zjadła kawałeczek 🙂 U mnie w tym roku na święta nie było ciasta z makiem, tym bardziej na widok twojego cieknie mi ślinka 🙂
Kasiu, u mnie w tym roku ciasto z makiem było 🙂 I to pierwszy raz mojej produkcji. W przyszłym roku chciałabym zdążyć zrobić również masę makową…
Ojej, wygląda fantastycznie, takie krucho drożdżowe ciasto musi byc pyszne:)
Wiosenko, krucho-drożdżowe jest bardzo pyszne! Dzięki 🙂
mniam:) pysznie wyglada i chetnie siegne po kawlaeczek:)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!
Aga, zapraszam, częstuj się 🙂
Tobie również życzę wszystkiego dobrego!
U mnie były 3 też z gotową masą, ale lekko „podrasowaną” orzechami i rodzynkami:)Wyszły pyszne, ale sukces muszę powtórzyć bo zdjęcia nie zrobiłam:)
Aniu, to masz dobry pretekst, żeby wkrótce jeszcze raz upiec, skoro zdjęć nie zrobiłaś 😉 Ja i bez takiego pretekstu będę piekła wkrótce znowu. Masę już kupiłam 🙂
Szczęśliwego Nowego Roku życzę Olu tobie i całej rodzinie……..pozdrawiam ciepło.
Mario, dziękuję i buziaki przesyłam 🙂
mmmm.. na ostatnia wigilie robilam tradycyjne makowce z ciasta drozdzowego bo dla mnie makowiec w swieta ma byc i juz. Twoj wyglada przepysznie 😉 juz wiem co upieke gdy wroce ze zjazdu 🙂 i super, ze masz Thermomix i podajesz sposob wykonania w nim, tez go mam 😀
Tanroth, ten makowiec był rzeczywiście przepyszny i bardzo go polecam 🙂 Cieszę się, że komuś się przydają moje wersje na wykonanie w Thermomix’ie.
zrobilam, wszystkim bardzo smakowal, z ciastem bardzo fajnie sie pracuje jest takie przyjemnie miekkie 😉 i dobrze, ze napisalas, ze w ogole Ci nie uroslo, moje tez ani drgnelo i pewnie normalnie bym wpadla w panike. w tym roku na pewno znajdzie sie na wigilijnym stole, bo rodzinie bardziej smakuje niz tradycyjny drozdzowy 🙂 ah, i ja na dwie strucle mialam mase makowa 900g ale i tak jak dla mnie bylo jej MALO 😉
i oczywiscie zrobilam go w thermomixie, wiec bardzo dziekuje za podanie sposobu wykonania!
Tanroth, bardzo mnie cieszy, że ktoś korzysta z moich Thermomix’owych dopisków 🙂
Tanroth, super, że strucla Ci się udała i wszystkim smakowała. Ja też wolę takie ciasto, niż zwykłe drożdżowe 🙂
jak ja uwielbiam takie cuda!!!!pysznie wyglada!
Nathalia, dzięki. Ja też lubię strucle.
[…] przepisy: strucla makowa na cieście krucho-drożdżowym, drożdżówki z makiem, makowiec z […]