Sernik z kajmakiem i nutellą

Trudno mi jest wyobrazić sobie lepsze ciasto dla dzieci 🙂 Jest tu mnóstwo pyszności, które dzieci uwielbiają. Spód wykonany jest z herbatników i czekolady. Najniższa warstwa serowa zawiera masę krówkową, a środkowa warstwa – nutellę. Całość jest słodka i pyszna. Dorosłym polecam podać sernik do kawy 🙂

Przejrzyj też inne serniki na moim blogu.

Sernik z kajmakiem i nutellą

Sernik z kajmakiem i nutellą

Sernik z kajmakiem i nutellą

Spód:

  • 100 g herbatników szkolnych
  • 25 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka słodkiego kakao
  • 3 łyżki masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera sernikowego, trzykrotnie mielonego
  • 110 g cukru
  • 100 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • puszka masy kajmakowej/krówkowej (u mnie 510 g)
  • 3 kopiaste łyżki nutelli

[:Listonic]

Spód. W malakserze rozdrobnij na wysokich obrotach czekoladę i ciastka. Dodaj masło i znowu zmiksuj, na średnich obrotach. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Ugnieć palcami lub dnem szklanki.

Masa. W malakserze zmiksuj na niewielkich obrotach ser z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodaj śmietanę i kolejno po jednym jajku. Dodaj mąkę i jeszcze raz krótko zmiksuj.

Odlej 2/3 masy (czyli około 1 l) do miski. Do masy pozostałej w malakserze dodaj masę kajmakową i zmiksuj na średnich obrotach. Ostrożnie przelej masę do tortownicy, uważając by nie uszkodzić kruchego i trochę sypkiego spodu.

Do malaksera przelej połowę masy z miski. Dodaj nutellę i zmiksuj na średnich obrotach. Masę z nutellą wykładaj na masę kajmakową – ostrożnie, używając łyżki, aby powstały dwie w miarę równe warstwy. Na koniec wyłóż masę serową bez dodatków, również używając łyżki.

Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180°C. Piecz przez 70 minut. Wyjmij z piekarnika i odczekaj 10-15 minut. Następnie zdejmij obręcz tortownicy i pozostaw sernik do całkowitego wystudzenia. Wstaw sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.

Sernik z kajmakiem i nutellą 1Sernik z kajmakiem i nutellą 00

Sernik z kajmakiem i nutellą 000

 

Przejrzyj też inne serniki na moim blogu.

 

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

10 komentarzy

    1. Mamasjw, nigdy nie używałam do sernika blendera, bo wydaje mi się, że więcej czasu zajęłoby mi przygotowanie masy. Jeśli nie masz miksera tradycyjnego (z dwiema końcówkami miksującymi), ani malaksera, to miksuj blenderem na najniższych obrotach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.