Bardzo chciałam pokazać Wam ten przepis przed Świętami. Jest to „zwykły” tradycyjny sernik. Prosty do wykonania. Jednak drobne szczegóły sprawiają, że jest bardzo delikatny i wyjątkowo pyszny 🙂 Przepis dostałam od Hani, od której mam też przepis na szarlotkę najlepszą na świecie 🙂 Bardzo polecam oba te ciasta!

Sernik Hani

Sernik tradycyjny

[Proporcje na dużą blachę. Wykonałam z połowy porcji i piekłam
w formie o wymiarach 19x28 cm i dwóch okrągłych kokilkach
o średnicy 9 cm]
  • 10 żółtek
  • 2 szkl cukru
  • 250 g masła roślinnego
  • 2 kg sera zmielonego (z wiaderka)
  • 3 budynie waniliowe
  • cukier waniliowy – dałam domowy cukier z wanilią
  • 6-7 białek
  • rodzynki – pominęłam

Żółtka z cukrem ubij na puszystą białą masę. Dodaj pokrojone masło roślinne i ser i zmiksuj. Dodaj budynie śmietankowe i cukier waniliowy i ponownie zmiksuj. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją z masą.

Jeśli dodajesz rodzynki, to zalej je wrzątkiem na 15 minut, odsącz na sitku i dodaj do masy serowej. Wymieszaną masę wlej do formy wysmarowanej masłem. Piecz w 190C aż sernik się podniesie, a skórka będzie złotobrązowa na brzegach, czyli przez około 1,5 godziny.

Jeśli masz Thermomix:

Żółtka i cukier zmiksuj z motylkiem – czas 5 minut, obroty 3. Dodaj masło i ser – zdejmij motylek, czas 1 minuta, obroty 5. Dodaj budyń i cukier waniliowy – czas 10 s, obroty 5. Przełóż masę do miski i dalej postępuj jak w przepisie wyżej, czyli dodaj ubitą pianę itd.

Sernik Hani

 

Przejrzyj też inne serniki na moim blogu.

Tagi: , , , , , , , ,