Sernik toffi

Oto mój nowy ulubiony sernik. Tym razem wybrałam smak toffi, który wystąpił we wszystkich warstwach ciasta. Każda z warstw ma w naszym domu swoich wielbicieli. Kruchy spód zawiera czekoladę mleczną i karmelową, na wierzchu jest sos toffi o bardzo intensywnym smaku, a w środku masa serowa, do której również dodałam trochę sosu toffi. Tak więc najistotniejsza warstwa sernika ma bardzo delikatny posmak toffi, natomiast kruchy spód, a jeszcze bardziej polewa toffi są wyrazistymi smakowymi akcentami sernika.

Przejrzyj też inne serniki na moim blogu.

Sernik toffi

Sernik toffi

[tortownica o średnicy 24 cm]

Kruchy spód:

  • 150 g herbatników
  • 60 g czekolady, najlepiej wymieszanej mlecznej i karmelowej
  • 60 g masła

Polewa toffi:

  • 80 g masła
  • 80 cukru
  • 2 łyżki śmietanki kremówki

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 130 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, najlepiej domowego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • pół polewy toffi

Kruchy spód. Czekoladę połam na kawałki i zmiksuj w malakserze na wysokich obrotach. Dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Przełóż ją do tortownicy wyłożonej folią aluminiową.

Polewa toffi. Wszystkie składniki polewy włóż do małego rondelka i podgrzewaj, aż masa odparuje, zbrązowieje i zgęstnieje. Pod koniec masa może bardzo szybko gęstnieć. Jeżeli uznasz, że wyszła zbyt gęsta lub gdyby polewa się zwarzyła, dodaj jeszcze trochę śmietany, wymieszaj i chwilę pogotuj.

Masa serowa. Najlepiej, jeśli wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. Do malaksera włóż wszystkie składniki i krótko zmiksuj, aby składniki się wymieszały. Dłuższe miksowanie sprawi, że sernik mocno urośnie podczas pieczenia, a następnie opadnie.

Piecz w 200°C przez 15 minut, a następnie w 160°C przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika zdejmij obręcz i wystudź na kratce. Wystudzony sernik polej pozostałą polewą toffi i wstaw do lodówki na całą noc.

Sernik toffi 1Sernik toffi 2Sernik toffi 3Sernik toffi 4Sernik toffi 5Sernik toffi 6

 

Przejrzyj też inne serniki na moim blogu.

Zobacz też:

Sernik z kajmakiem i nutellą Sernik z kajmakiem i nutellą

Sernik z nutellą Sernik czekoladowy z nutellą

Wegański sernik toffi Wegański sernik toffi

Jaglany sernik krówkowy Jaglany sernik krówkowy

Sernik daktylowo-figowy Sernik daktylowo-figowy

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

12 komentarzy

  1. Gdy wlewam polewę w stanie płynnym, czyli ciepłą, do chłodnego sera, to robią mi się grudki. Jak temu zapobiec?

    1. Julia, zalecam aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, wtedy unikniesz tego problemu.

  2. Witam chciałabym użyć samego spodu kruchego z tego przepisu .. .czy trzeba go piec?
    Chcę zrobić ciasto bez pieczenia na herbatnikach ale na okrągłej blaszce i pomyślałam ze taki spód byłby najlepszym rozwiązaniem
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

    1. Monika, spokojnie można pozostawić taki spód bez pieczenia. Każdy z jego składników jest jadalny na surowo. Jeśli nie zamierzasz go piec, to radziłabym jak najdokładniej zmiksować wszystkie składniki.

  3. Trzeci raz robiłam sernik i trzeci raz polewa toffi nie zmienia koloru na brązowy mimo długiego gotowania, co robię nie tak ?

    1. Urszula, proponuję zwiększyć ogień pod polewą. Być może gotujesz na bardzo małym ogniu i cukier nie może się skarmelizować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.