Nadszedł czas, aby pokazać Wam efekt mojej pracy, która rozpoczęła się kilka tygodni przed Świętami. Piernik staropolski upiekłam na Wigilię, co oznacza, że zaczęłam go przygotowywać na początku Adwentu. Można nawet jeszcze wcześniej. Właśnie ten długi czas dojrzewania ciasta sprawia, że piernik nabiera wspaniałego aromatu.

Skorzystałam z przepisu u Dorotus.

Piernik staropolski

Piernik staropolski

[proporcje na dużą blachę na cały piekarnik, ja zrobiłam z połowy porcji]
  • 500 g miodu naturalnego np. akacjowego
  • 1,5 szklanki cukru (lub mniej)
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka (125 ml)
  • pół łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)
  • do przełożenia: powidła śliwkowe
  • polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady + 2 łyżki masła

Miód, cukier i masło podgrzej na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudź.

Do masy dodaj mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrób i przełóż do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryj ściereczką. Ja przełożyłam do plastikowego pojemnika, który przykryłam niezbyt szczelnie, a raczej tylko położyłam na nim pokrywkę. Odstaw w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 – 6 tygodni.  Ciasto początkowo jest dość luźne, ale po leżakowaniu w lodówce stężeje.

***

Kilka dni przed Świętami podziel ciasto na 3 równe części.

Przygotuj 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm (u mnie 22 x 31 cm, bo użyłam połowy porcji). Posmaruj je masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli nie masz trzech blach, piecz 3 razy na tej samej blasze.

Każdą z części ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, wyłóż do blaszki, wyrównaj.

Piecz w temperaturze 170ºC przez 15 – 20 minut. Piernik powinien podwoić swoją objętość. Wyjmij, wystudź, a następnie przełóż powidłami śliwkowymi. Gotowe ciasto przykryj papierem do wypieków, następnie dużą deską, na której ustaw coś ciężkiego, aby dobrze obciążyć ciasto. Odstaw do skruszenia w chłodne miejsce na 3-4 dni.

Po tym czasie w misce nad garnkiem z wrzątkiem roztop czekoladę z masłem. Polej piernik i odstaw do zastygnięcia.

Piernik staropolski 1Piernik staropolski 2Piernik staropolski 3Piernik staropolski 4Piernik staropolski 5Piernik staropolski 6

Piernik staropolski 0

Tagi: , , , , ,