Tak mnie zachęcił smak paschy wielkanocnej z białego sera, że zapragnęłam w tym roku na Święta przyrządzić paschę tradycyjną, którą jadłam wiele lat temu, ale pamiętam, że jej smak był cudowny 🙂 Znalazłam przepis w blogu Na miotle i wypróbowałam. Tym razem w ramach bakalii dodałam przede wszystkim orzechy i migdały, bo tego mi brakowało w tej serowej wersji. Efekt był pyszny i jest warty propagowania 🙂 Masa rozpływała się w ustach, a bakalie lekko chrupały…
Aha, muszę ostrzec wszystkich, którzy zechcą skorzystać z tego przepisu: przy próbowaniu masy po dodaniu wszystkich składników, ilość paschy może się znacznie zmniejszyć, gdyż trudno jest zaprzestać próbowania 😉
Pascha wielkanocna tradycyjna
- pół litra tłustego mleka
- 3 jajka
- szklanka śmietany kremówki
- 15 dkg cukru z prawdziwą wanilią
- 15 dkg masła
- 10-15 dkg bakalii: orzechy włoskie lub pekan, migdały sparzone i obrane, żurawina suszona, kandyzowana skórka pomarańczy
Mleko, śmietanę i jajka wymieszaj lub zmiksuj i gotuj na małym ogniu w garnku o grubym dnie. Mieszaj często, ale delikatnie, aby wytrącił się serek. Masa nie może się gotować, ma lekko pyrkać. Serek wytrąca się przez 2-3 godziny. Jeśli skrócisz ten czas serek może wyjść bez smaku. Sitko wyłóż płótnem lub gazą i wylej na nie masę. Serwatkę zachowaj. Serek dobrze odsącz i wystudź. Zostaw na noc w lodówce.
Na drugi dzień masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając dodawaj po łyżce serka. Na koniec dodaj bakalie (ja orzechy i migdały pokroiłam na duże kawałki) i wymieszaj. Płótno lub gazę namocz w serwatce (użyłam tej samej gazy, w której serek był w lodówce) i wyłóż nią naczynie (np. plastikowy pojemnik z wyciętymi dziurami w dnie). Przełóż masę do naczynia i przykryj drugą gazą lub zawiąż wystające spod serka rogi gazy. Naczynie postaw na talerzu (na wypadek gdyby jeszcze wyciekła serwatka) i wstaw do lodówki na kolejną noc.
[…] _Konkursy i akcje blogowe (10) Znajdź przepis wybierając:bazylia beszamel cebula cukier cukier puder cynamon cytryna czekolada czosnek domowy cukier z prawdziwą wanilią drożdże dynia gałka muszkatołowa imbir jabłka jajka jogurt kakao kawa majonez marchewka masło migdały miód mleko mozzarella mąka natka pietruszki olej oliwa oregano orzechy papryka parmezan pieczarki pieprz pomidory proszek do pieczenia ser żółty sok z cytryny truskawki tymianek ziemniaki śmietana żółtko Pascha wielkanocna Posted on Kwiecień 07th, 2009 in Ciasta, Desery W tym roku postanowiłam zrobić paschę wielkanocną. Zmobilizowała mnie rozmowa o kulinarnych planach świątecznych, na forum Inspiracji Kulinarnych. Dzięki, dziewczyny, za dobry pomysł na Święta! Jak wiadomo, pascha powinna koniecznie zawierać żółtka w dużej ilości (bo inaczej, to raczej zwykły sernik wyjdzie). Ja boję się surowych żółtek, ale też nie chciałam decydować się na pracochłonną wersję paschy, w której ser trzeba zrobić samemu. Ten przepis zaspokaja moje zapotrzebowanie na żółtka w tym deserze i jednocześnie eliminuje moje obawy przed jedzeniem surowych jajek Znalazłam w go w blogu Niebo w gębie. Zrobiłam swoją paschę z połowy porcji. Wyszła bardzo smaczna. Następnym razem dam 3 żółtka, a nie 2. I koniecznie dorzucę orzechy, bo w oryginalnym przepisie nie było, a dorzucone na wierzchu bardzo mi smakowały. Podobne przepisy: Pascha wielkanocna tradycyjna. […]
przyznam, ze nie wierzylam w ten przepis. owszem, na pewno wyjdzie cos dobrego, ale tylko dobrego. a wyszlo po prostu BOSKIE. najchetniej bym sie schowala z pascha i sama ja zjadla, ale podzielilam sie z rodzina.. i nastepnie musialam brata odganiac ktory zjadl 3 kawalki i chcial wiecej 😉 tata stwierdzil, ze dzieki podpieczonym orzechom smakuje troche jak chalwa 🙂 dla mnie jak najlepsze lody smietankowe, tyle, ze na cieplo.. wszystkim bardzo smakowala!
Tanroth, jak mogłaś nie wierzyć w ten przepis? 😉 Pascha jest cudowna i mam dokładnie te same skojarzenia: lody śmietankowe, zimne, ale nie zmrożone 🙂 Nasza pascha też miała zdecydowanie za mało kawałków…
Pascha boska, polecam rodzynki i morele namoczyć w wodzie ze spirytusem:) i koniecznie zrobić 2 porcje
Marzena, masz całkowitą rację ze zrobieniem od razu dwóch porcji 🙂
Odkąd znalazłam się na tej stronie i przygarnęłam przepis na paschę robię ją regularnie co rok 🙂 Dodaję laskę wanilii do gotowania masy serowej. Jedną porcję ( i tak powiększoną x 2 niż ilość z przepisu) robiłam tylko za pierwszym razem. Każdego następnego roku muszę już robić 2 paschy bo jedna nie wystarcza:)) . Czyli porcja z przepisu razy 4 ahahahha
Gabriela, wow! Ilość Twojej paschy robi wrażenie! 🙂
Dodanie wanilii to świetny pomysł. Smakowałoby mi!
Ja też zaczełam robić i to nasza nowa tradycja Wielkanocna
Iwona, super! Pascha to ambitne przedsięwzięcie, ale zdecydowanie warte wysiłku 🙂
Zrobiłam i ja 🙂 Wyszła obłędnie pyszna, mimo że nie miałam 15 dkg cukru z prawdziwą wanilią . Dodałam go tylko trochę i potem cukier trzcinowy (ale chyba znacznie mniej niż 15 dkg), a i tak wyszło przepysznie. Zgadzam się, że trzeba zrobić min. 2 porcje 🙂 Przed chwilą mąż się pytał czy paschę robi się tylko na Wielkanoc czy można ot tak sobie 🙂 A i 3h pyrkania warto poświecić.
Iza, rzeczywiście nie ma potrzeby dodawać tak dużo cukru z prawdziwą wanilią. Ja mam domowy, mniej stężony niż sklepowy.
Nie wiem, czy można męża uświadomić, że paschę można zrobić i zjeść nie tylko na Wielkanoc 😉 No, chyba, że sam zaangażuje się w jej przygotowanie 🙂