W tym roku postanowiłam zrobić paschę wielkanocną. Zmobilizowała mnie rozmowa o kulinarnych planach świątecznych, na forum Inspiracji Kulinarnych. Dzięki, dziewczyny, za dobry pomysł na Święta!
Jak wiadomo, pascha powinna koniecznie zawierać żółtka w dużej ilości (bo inaczej, to raczej zwykły sernik wyjdzie). Ja boję się surowych żółtek, ale też nie chciałam decydować się na pracochłonną wersję paschy, w której ser trzeba zrobić samemu. Ten przepis zaspokaja moje zapotrzebowanie na żółtka w tym deserze i jednocześnie eliminuje obawy przed jedzeniem surowych jajek 🙂
Znalazłam go w blogu Niebo w gębie. Zrobiłam swoją paschę z połowy porcji. Wyszła bardzo smaczna. Następnym razem dam 3 żółtka, a nie 2. I koniecznie dorzucę orzechy, bo w oryginalnym przepisie nie było, a dorzucone na wierzchu bardzo mi smakowały.
Podobne przepisy: Pascha wielkanocna tradycyjna.
Pascha wielkanocna
- 1 kg twarogu tłustego, nie kwaśnego, podwójnie mielonego
- 250 g masła
- 300 g cukru z prawdziwą wanilią
- 5 żółtek
- 250 ml słodkiej śmietany (minimum 30% )
- 100 g grubo posiekanych migdałów i orzechów (włoskie, laskowe, pekan)
- 200 g owoców kandyzowanych (papaja, skórka pomarańczy), suszona żurawina
- 3 plastikowe pojemniki pojemności około pół litra (np. po dużym jogurcie) lub wyparzone plastikowe doniczki
Żółtka z cukrem utrzyj na puch. Dodaj śmietankę i postaw na garnku z gotującą się wodą. Miksuj. Masa nie może się zagotować! Kiedy zgęstnieje, zdejmij miskę z garnka i stopniowo dodaj masło. Następnie dołóż ser i bakalie i wymieszaj. W plastikowych pojemnikach wytnij dziurki w dnie (lub odetnij całe dno). Wyłóż pojemniki gazą, wlej masę i zwiąż rogi gazy lub przykryj kolejnym kawałkiem gazy. Na wierzchu połóż talerz, a na nim coś ciężkiego (np. puszkę). Całość ustaw na talerzyku, gdyż po obciążeniu zacznie wypływać serwatka. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie możesz wyjąć paschę, zdjąć gazę i ułożyć deser na talerzyku. Jeżeli użyjesz naprawdę świeżego sera, to pascha może postać w lodówce nawet tydzień. Choć, oczywiście, najlepsza jest zaraz po wyjęciu.
Jeżeli masz Thermomix:
Najpierw zrób sobie cukier z prawdziwą wanilią 🙂 Przesyp do jakiegoś pojemnika i odmierz tyle ile potrzebujesz do paschy.
Wymieszaj żółtka z cukrem z prawdziwą wanilią – z motylkiem, 3 minuty, obroty 3. Dodaj śmietanę – nadal z motylkiem, 15 minut, temp. 70°C, obroty 3. Dodawaj po kawałku masła – z motylkiem, ze zdjętą miarką z pokrywki, 5 minut, obroty 3 – masa trochę przestygnie. Zdejmij motylek i dodaj ser – 1 minuta, obroty 3. Z bakaliami wymieszałam ręcznie, żeby ich nie pociąć.
Przejrzyj też inne serniki na moim blogu.
Tagi: biały ser, budyń śmietankowy, domowy cukier z prawdziwą wanilią, migdały, papaja, sernik, skórka pomarańczy, Thermomix, Wielkanoc, żurawina
[…] mnie zachęcił smak paschy wielkanocnej z białego sera, że zapragnęłam w tym roku na Święta przyrządzić paschę tradycyjną, którą jadłam wiele […]
witam chciala bym jutro zrobic pasche moze ktos zdarzy mi odpisac czy do tego moge użyć sera jana juz zmielongo!
Ania, właśnie sera już zmielonego należy tu użyć. Nie znam tej marki sera, o którą pytasz, więc nie gwarantuję, że jest dobrej jakości, ale ogólnie to każdy ser zmielony jest tu odpowiedni 🙂