Chcesz poczuć smak lata? Upiecz sobie owoce leśne. Najlepiej z migdałami i kruszonką. A całość podaj z lodami. Będzie wspaniale! Zapach przyciągnie do kuchni wszystkich domowników. Choć może lepiej niech nie przyciąga, wtedy więcej będzie dla Ciebie.

Polecam ten nie wymagający dużej pracy deser. Szczególnie teraz, kiedy nie ma już upałów i można używać piekarnika.

Owoce leśne z migdałami, pod kruszonką

Owoce leśne z migdałami pod kruszonką

  • pół pudełka (szklanka) malin
  • pół pudełka (pół szklanki) jeżyn
  • łyżka migdałów w słupkach
  • ew. łyżka cukru trzcinowego

Kruszonka:

  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 160 g mąki

Masło pokrój na kilka mniejszych kawałków. Wszystkie składniki kruszonki zmiksuj. Powstała masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.

W naczyniu żaroodpornym ułóż owoce, posyp migdałami i kruszonką. Na wierzchu możesz posypać cukrem trzcinowym.

Piecz w 180°C z termoobiegiem lub w 200°C bez termoobiegu przez 20-30 minut.

 

Tagi: , ,