Chcesz poczuć smak lata? Upiecz sobie owoce leśne. Najlepiej z migdałami i kruszonką. A całość podaj z lodami. Będzie wspaniale! Zapach przyciągnie do kuchni wszystkich domowników. Choć może lepiej niech nie przyciąga, wtedy więcej będzie dla Ciebie.
Polecam ten nie wymagający dużej pracy deser. Szczególnie teraz, kiedy nie ma już upałów i można używać piekarnika.
Owoce leśne z migdałami pod kruszonką
- pół pudełka (szklanka) malin
- pół pudełka (pół szklanki) jeżyn
- łyżka migdałów w słupkach
- ew. łyżka cukru trzcinowego
Kruszonka:
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 160 g mąki
Masło pokrój na kilka mniejszych kawałków. Wszystkie składniki kruszonki zmiksuj. Powstała masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
W naczyniu żaroodpornym ułóż owoce, posyp migdałami i kruszonką. Na wierzchu możesz posypać cukrem trzcinowym.
Piecz w 180°C z termoobiegiem lub w 200°C bez termoobiegu przez 20-30 minut.
Tagi: jeżyny, maliny, migdały
Olu, Twoja dzisiejsza propozycja idealnie zatrzyma żegnające się już z nami lato :]
chociaż na tę chwilę pieczenia i jedzenia. ale zawsze :]
Karmel-itko, dokładnie tak! Już przy pieczeniu pachnie wspaniale w całym domu 🙂 A smakuje równie dobrze!
Jeden z moich ukochanych deserów :). Wygląda pysznie.
Evitaa, nie ma jak pieczone owoce 🙂
Jadlam te owoce na poczatku lata 🙂 przepyszne !!!
A teraz? Coś z owoców leśnych na pewno jeszcze znajdziesz na targu 🙂
ależ to musi być pyszne
Jest pyszne i pachnące 🙂
Wypróbowałam dzisiaj, coś wspaniałego, przepyszne połączenie smaków, dziękuję za przepis 🙂
Tu_foxy, bardzo się cieszę 🙂 W takim razie namawiam Cię do przejrzenia innych moich przepisów.