To ciasto zapamiętałam z dzieciństwa. Moja Mama piekła je co roku na Boże Narodzenie. Nazywaliśmy je torcik japoński, a jest to po prostu makowiec z jabłkami. Dzięki jabłkom jest delikatny i wilgotny. Można dodać do niego bakalie, ale ja zapamiętałam właśnie w takiej wersji i taki prosty najbardziej mi smakuje.

To ciasto jest moją propozycją na Święta po Królewsku, czyli akcję organizowaną przez Cukier Królewski. Jeśli macie ochotę dołączyć, to zapraszam do udziału w smacznym konkursie na stronie 2 smaki. Mam sporo atrakcyjnych nagród do rozdania, a zostało niewiele czasu.

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

[Proporcje na blachę o wymiarach 20 x 32 cm
  lub na tortownicę o średnicy 26 cm]
  • 200 g (1 i 1/4 szkl) maku
  • 6 jajek
  • 130 g masła
  • 300 g (1 i 1/4 szkl) Cukru Królewskiego Trzcinowego drobnego
  • 400-600 g (3-4 szt) kwaśnych jabłek
  • 6 łyżek (pół szkl) kaszy mannej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 kropli aromatu migdałowego
  • orzechy włoskie i laskowe do przybrania

Polewa:

  • 100 g masła
  • pół szkl Cukru Królewskiego Trzcinowego drobnego
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • pół łyżeczki soku z cytryny

Mak zalej wrzątkiem tak, by woda sięgała kilka centymetrów ponad powierzchnię maku. Pozostaw na całą noc. Rano odcedź na gęstym sicie lub na zwykłym sicie wyłożonym gazą. Odczekaj pół godziny. Mak zmiel w maszynce z drobnymi oczkami (ja zmiksowałam w malakserze). Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, obrane i starte na grubych oczkach jabłka, aromat migdałowy i wszystko wymieszaj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Blachę wyłóż pergaminem i wlej do niej masę makową. Piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut.

Polewa. Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny  zagotuj i gotuj na małym ogniu, aż odparuje woda. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Na przestudzone ciasto wylej gorącą polewę. Na wierzchu ułóż ćwiartki orzechów włoskich i orzechy laskowe. Dla osób, które nie mogą jeść orzechów makowiec można posypać Cukrem Królewskim perlistym.

Torcik japoński

Tagi: , , , , , , , , ,