Makowiec na kruchym spodzie

Ja wiem, że strucla makowa jest najlepsza na świecie 🙂 Jednak taki makowiec jest dla mnie równie apetyczny, pełen maku, a do tego szybki i bardzo łatwy do wykonania. A jeśli na wierzchu ułoży się ładną kratkę z ciasta kruchego i obleje lukrem, to ciasto, choć proste, wygląda bardzo atrakcyjnie. Preferuję w tym wypadku spód kruchy dobrze wypieczony, dość grubą warstwę maku i lukier cytrynowy, najlepiej posypany jeszcze skórką pomarańczową na wierzchu. Mniam! Dla mnie najsmaczniejsze były narożniki, a dla Janka sam środek, czyli dla każdego coś dobrego się tu znajdzie.

Smaku na takie ciasto narobiła mi Ania. Dzięki!

Makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie

[proporcje na blachę formatu A4]
  • 850 g masy makowej
  • 3/4 szklanki posiekanych niezbyt drobno orzechów, migdałów i rodzynek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła (najlepiej dobrze schłodzonego)
  • 1 jajko

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
[:Listonic]
Do malaksera włóż pokrojone na kilka kawałków masło, jajko, cukier, mąkę, zmiksuj krótko na średnich obrotach i zagnieć ciasto. Jeżeli użyłaś masła dobrze schłodzonego, to od razu możesz przystąpić do dalszej pracy. W przeciwnym razie zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
2/3 ciasta cienko rozwałkuj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuj widelcem i podpiecz w 180°C przez 10 minut. Na podpieczonym spodzie rozłóż masę makową z dodatkowymi bakaliami, ugnieć i wyrównaj powierzchnię.
Pozostałe ciasto cienko rozwałkuj, pokrój w paski o szerokości około 1 cm (można użyć noża do pizzy). Ułóż kratkę na masie makowej.
Piecz w 180°C przez około 35 minut, do zrumienienia pasków ciasta.
Lukier. Do soku z cytryny dodawaj stopniowo cukier puder, cały czas mieszając. Gotowym lukrem polej wystudzone ciasto.

Makowiec na kruchym spodzie 1Makowiec na kruchym spodzie 2Makowiec na kruchym spodzie 3Makowiec na kruchym spodzie 00

Makowiec na kruchym spodzie 0

 Zobacz też:

Makowiec zawijany Makowiec zawijany

Makowiec z jabłkami Makowiec z jabłkami, czyli torcik japoński

Błyskawiczne minimakowce Błyskawiczne minimakowce

Makowa gwiazda Makowa gwiazda

Makowa choinka Makowa choinka

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

25 komentarzy

    1. To może niech Cię Alter na intensywny spacer wyciągnie 😉
      Ja też jeszcze nie wszystko zrzuciłam, ale nie przeszkadza mi to tęsknić za ciastami 😀

  1. Witam,
    trafilam na Pani strone wczoraj i jestem kompletnie oczarowana! Wyprobuje na pewno nie jeden Pani przepis:)
    Makowiec wyglada oblednie! Serdecznie pozdrawiam

  2. No i ciasto w piecu, czekam jeszcze 30 minut. W sumie od wekscia do kuchni do wlozenia po raz 2 do pieca zeszla mi godzinka 🙂 , ale wyjme poezje z ambrozja. dziekuje za przepis i pozdrawiam.

  3. czy ten makowiec jest mokry? czy na drugi dzien juz suchy? bo uwuelbiam mokre makowce;) i szykam odpowiedniego przepisu a ten wyglada na apetyczny;)

    1. Agnieszka, wilgotność tego makowca zależy od wilgotności masy makowej. Jeśli kupisz lub zrobisz taką jak lubisz, to makowiec na pewno będzie Ci smakował. Dokładne polanie makowca lukrem powinno zabezpieczyć go przed wysychaniem w kolejnych dniach. Mój makowiec po kilku dniach był nadal wilgotny. Warto przykrywać go papierem śniadaniowym lub do wypieków, a kroić tylko tyle ile zjemy na raz.

  4. a czy jak dodam mase z puszki to powinnam do tej masy cos dodac ? pierwszy raz chce zrobic makowca i nie wiem jak z ta masa ?

    1. Gosia, masy z puszki są bardzo różne. Wybierz taką, która Ci smakuje i ewentualnie dopraw wg własnego smaku.

  5. Ciekawy przepis, jutro go wypróbuję bo potrzebuję jakiegoś ciasta na zaprzysiężenie nowego Księdza w naszej parafii, a jak to „chłopy” lubią makowce i serniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.