Ten efektowny wzór można uzyskać w całkiem prosty sposób. Wystarczy przełożyć kilka warstw maślanego ciasta drożdżowego masą makową, naciąć poskręcać i gotowe! E efekt wizualny oraz smakowy na pewno wynagrodzi chwilę czasu poświęconą na nadanie kształtu gwiazdy. Oczywiście gorąco polecam użycie domowej masy makowej.
Na końcu wpisu znajdziesz pomysł co upiec z okrawków ciasta na makową gwiazdę.
Jeśli wolisz coś prostszego i równie dekoracyjnego na świąteczny stół, to zajrzyj do przepisu na makową choinkę z ciasta francuskiego.
Gwiazda makowa
[tortownica 24 cm]
- 400 g masy makowej domowej lub z puszki
Ciasto:
- 200 ml szkl mleka
- 50 g masła
- 1/4 szkl cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- opakowanie (7,5 g) suchych drożdży
- jajko
- żółtko
- 500 g mąki
Mleko zagotuj, dodaj masło i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia, aż masa będzie letnia.
Dodaj jajko oraz żółtko i zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj kulę, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
W tym czasie przygotuj tortownicę rozdzielając dno i obręcz. Nasmaruj masłem i wyłóż papierem do wypieków.
Ciasto ponownie wyrób i podziel na 4 części. Z jednej części rozwałkuj placek i ułóż go na dnie tortownicy. Rozsmaruj 1/3 masy makowej, omijając brzegi placka. Podobnie postępuj z kolejnymi plackami ciasta. Na wierzchu powinien wylądować placek ciasta.
Odkrój wystające poza dno tortownicy brzegi placków. Na środku ciasta postaw szklankę do góry dnem. Nacinaj ciasto najpierw na 4 części, a następnie każdą z nich znowu na 4. Powstanie 16 „promyczków” ciasta, które teraz należy parami wywijać. Każdy promyk przekręć dwa razy. W efekcie sąsiednie promyki powinny być wywinięte w przeciwne strony. Wyrównaj brzegi ciasta i ostrożnie nałóż bok tortownicy.
Piecz w 200°C przez około 45 minut. Poczekaj aż lekko przestygnie, zdejmij obręcz, przełóż na kratkę i poczekaj aż całkowicie wystygnie. Następnie przełóż na tacę i posyp cukrem pudrem.
Z okrawków ciasta, które wystawały poza tortownicę upiekłam bardzo smaczną i ładnie się prezentującą bułkę. Złożone 4 paski ciasta skręciłam, a następnie ułożyłam w kształt ślimakowy, zaczynając od środka i zataczając coraz większe kółka. Wierzch posypałam cukrem trzcinowym. Piekłam razem z gwiazdą przez około 20 minut.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, jajka, mak, rodzynki, skórka pomarańczy
Ciasto wygląda obłędnie,tak jak i choinka. Dziś ogladałam go na 2 smaki z myślą by spróbować zrobić. Ale to chyba za duże wyzwanie 🙂
Joanna, dasz radę! 🙂 W razie czego dzwoń doradzę, a w przypadku większych trudności – których raczej nie przewiduję – nawet przyjdę 🙂
Super skorzystam z pomocy jesli będzie trzeba. <3 Twoje rogaliki maślane właśnie się robią na przyjazd gości:)
Ciasto na gwiazdę jest z tego samego przepisu co rogaliki maślane, więc w takim razie masz już doświadczenie z tym ciastem 🙂 Uda się na pewno! 🙂
mega :)!
Waniliowa Chmurka, też tak uważam 🙂
Atrakcja! Podoba mi się bardzo, bardzo. Efektowne.
Babcia, zrób koniecznie. Gwiazda jest piękna i pyszna 🙂
Jesteśmy wszyscy zaskoczeni uzyskanym efektem. Podziwiamy, a każde z nas usiłuje podziwiać jak najgłośniej.
Wybredni, bardzo się cieszę! 🙂
Wygląda naprawdę ekstra i wcale nie jest takie trudne do wykonania jak mi się poczatkowo wydawało. Myślę, że spróbuję zrobić, gdyż miałam ochotę wykonać właśnie makowiec 🙂
Emi, super! Daj znać jak wyszła Twoja gwiazda 🙂
Piękna!
Eliza, dziękuję! 🙂